Opinió

Gaza: com si el Maresme fos una gran presó

La Franja de Gaza ocupa 385 quilòmetres quadrats, seguint la costa del Mediterrani. I exactament a l'altra banda del mar hi ha la comarca del Maresme. El Maresme ocupa 398 quilòmetres quadrats, una mica més de territori, doncs, també seguint la costa del Mediterrani. Les coincidències s'acaben ací.

A la Franja de Gaza, amb un territori semblant al Maresme, hi viuen de manera oficial un milió i mig de persones. Les xifres no oficials augmenten la quantitat fins als dos milions. Al Maresme la xifra és de mig milió. Com és fàcil de deduir, doncs, la densitat de població de la Franja de Gaza és altíssima, de les més altes al món.

Del Maresme pots eixir per molts costats i en moltes direccions. I aquesta és una altra de les diferències importants: a Gaza la població no pot marxar. No pot marxar si vol o quan vol. Hi ha tres passos de frontera, un amb Egipte i dos amb Israel, i no són oberts per a tothom. L'aeroport internacional de Gaza, que va finançar la Unió Europea, no funciona perquè una part cau en l'anomenada zona de seguretat d'Israel.

Aquest fet és el que ha portat molta gent a parlar de Gaza com la més gran presó del món a l'aire lliure.

Quan Israel va desencadenar l'ofensiva que és en marxa ara, les veus més crítiques van destacar aquest fet: que els civils que volgueren escapar al conflicte no ho podrien fer pas. Israel avisa per telèfon alguns dels objectius abans de bombardejar les seues cases, però quan els diuen que marxen la gran pregunta és on.

Pels israelians la qüestió és acabar com siga l'activitat de Hamas. Hamas governa a la franja on regna l'atur i la misèria i des de la franja, sobretot, llença els seus atacs a Israel. Els atacs amb coets o els atacs amb militants que Israel afirma que arriben al seu territori a través d'una important trama de túnels.

Aïllada de l'altra part de Palestina, la Cisjordània, la Franja de Gaza viu un temps especialment difícil. Ningú no sap quina és la intenció darrera de l'Estat d'Israel. Si es limitaran a controlar Hamas o desfer tant com puguen la seua iniciativa o si el que intentaran serà fer com han fet amb Cisjordània: trencar el territori en zones sota control militar, dificultant d'aquesta manera els moviments i la cohesió dels palestins. Avui a Cisjordània és molt difícil moure's sense passar un moment o un altre per un control israelià, un assentament o una zona controlada pel Tsahal. A Gaza això no passava fins fa dues setmanes.

A l'altra banda de la mar el Maresme és certament un espai que només té una cosa en comú: la forma i la mida. En tota la resta de coses sembla com si estiguérem parlant de dos mons completament diferents.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia