Opinió

opinió

Estratègia operatòria

Hi ha un acord ferm: els dos governants estan totalment d'acord que no estan d'acord en res

Directament, dels fronts de combat, no arriben ferits a la rereguarda. En realitat, no hi ha ferits: sols vençuts i esgotats. No es dispara amb armes de foc, ni s'ataca amb espases o llances. En lloc de córrer la sang, ho fa la tinta. Madrid és un vertader camp de batalla on els contendents no combaten amb cuirassats: ho fan amb vehicles luxosos que els assigna el govern. Els que no gaudeixen de moma automobilista ho fan amb el propi vehicle, com més destacat, millor. S'entén. El prestigi compta molt i un vehicle distingit hi ajuda: és un signe de poder. Els Mercedes 300 i els Lexus NX 300 són mig polítics i es mouen prou bé. Afavoreixen les relacions i les amistats i complementen l'habilitat de saber moure el cul en aquest món de capelletes, enveges i trampes, en què sobreviure no té res de fàcil. La vida dels polítics destacats a Madrid és com passar una maroma sense xarxa: sols es cau una vegada. Sense risc, no es guanyen envits, no es col·loquen esmenes, ni s'amplien partides de pressupost, ni es treu suc d'una reunió. Fer llàstima és sinònim de tornar a casa, on hi ha la lleva que espera la seva oportunitat

Vet ací, doncs, que per al proper dimecres 30 de juliol, —batejat el 30-J—, s'està preparant una cimera entre Rajoy i Mas. Pel que fa als temes de discussió, ja hi ha una acord ferm: els dos governants estan totalment d'acord que no estan d'acord en res. És maco! Fan recordar els Diálogos para besugos, de La codorniz, molt similars i que tant d'èxit assoliren fa anys. Mas insta a respectar la consulta del 9-N. S'ha pogut llegir en aquest diari –i en la majoria dels mitjans– que l'objecte de la reunió és confirmar i assegurar la data i Rajoy diu a boca plena a tots els mitjans que parlarà de tot el que sigui menys d'aquest referèndum. Hom pensa que dimecres vinent a La Moncloa pot passar de tot. És ben clar que Rajoy encetarà la reunió parlant de la balança fiscal catalana, pentinada a mida per un acreditat economista malabarista estatal.

A Madrid, vaig formar part de la comissió d'economia, hisenda i pressupostos de l'Estat com a vicepresident durant set anys i conec prou bé el que se li pot fer dir a un informe sense mentir: sols elegint bé les dades favorables per a la finalitat desitjada. Si hi assisteix algun ministre per ajudar a convèncer Mas, aquest pot sortir-ne marejat en llitera. Dubto molt que arribin a encetar el tema del referèndum. Hauran assajat matar el temps i ningú podrà dir que Rajoy no ha volgut parlar-ne: s'haurà esgotat l'horari! Es veu venir que a primers d'agost entrarem en una quaresma anticonsulta de tres mesos, prèvia a les empentes dels últims dies. El 9-N, amb un tanc a la porta de cada local referendari, l'exèrcit obsequiant amb un clavell cada immigrant que no entri —si és català, dues roses— és un gest probable. Res de violència: sols espantar ocells!

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia