Opinió

Vuits i nous

Un creuer

Un matí va atracar al port de Maó un gran transatlàntic carregat de creueristes, i primer de tot em vaig alegrar pel pràctic, que normalment es limita a la rutina diària de fer entrar i sortir el vaixell de Barcelona. Si jo el vaig trobar gran, la Maria José, l'amiga des Castell que cuina tan bé les albergínies, el va trobar petit. “Gran el veus?” “Dona, fixa't que l'antena més alta supera la torre de l'església.” “Doncs ho hem parlat amb les amigues quan entrava a port i totes hem coincidit a trobar-lo petit.” No vaig insistir. En el catàleg de creuers n'hi ha de mides més descomunals, però aquell no figurava tampoc en l'apartat dels més petits. Del vaixell, que era italià, van sortir uns quants passatgers que van ser recollits per uns autobusos. No vaig trobar ningú que m'informés d'on eren conduïts. A Maó de shopping? A visitar talaiots? A Ciutadella a contemplar racons típics?

Els creueristes que desembarquen a Barcelona van com desficiats al passeig de Gràcia a comprar vestits i sabates. Si aquests són del mateix caient, ¿trobaran a Maó o a Ciutadella les grans i glamuroses botigues que els fan el pes? I els talaiots? Hi ha un turisme de talaiots? Menorca és una illa turísticament difícil. Potser per això la majoria de passatgers, com passa sovint en aquests viatges de plaer per mar, es van quedar a la coberta del creuer prenent el sol i banyant-se a la piscina. “Com passa als hotels”, em va indicar la Maria José. “Què passa als hotels?” “Que els clients no se'n mouen. Al migdia no dinen perquè s'han atipat amb l'esmorzar, que va inclòs amb el preu, i al vespre passen amb qualsevol cosa de la barra del bar. No consumeixen, no freqüenten els restaurants.” Ja ho havia observat. A la gran menjadora que és el port de Maó sempre hi ha taules buides.

Ara entenc per què la Maria José ha trobat petit el creuer. D'un de més gran com els que circulen per l'Atlàntic nord n'hauria sortit més gent i el consum se n'hauria beneficiat. Penso també si l'ideal turístic de molts menorquins no seria aquest: que els visitants vinguessin amb vaixell, que al contrari de l'avió porta el llit incorporat, i així no s'haurien de construir els hotels i les urbanitzacions que segons opinió moltes vegades manifestada destrueixen l'illa, fan que la Menorca actual no sigui reconeguda pels que la van veure fa cinquanta anys quan hi van néixer.

I això que de totes les Balears és la més immune a l'agressió. Vaixells ben grans, com més grans millor, que transportin molta gent i que s'estiguin amarrats prou hores per revitalitzar el comerç i els restaurants. El pràctic, vinga entrar-los i després treure'ls.

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia