Opinió

LA GALERIA

Airejar la censura

Per aprofundir en el món de la censura i de les prohibicions en la creació literària, a Llagostera es farà la primera Fira del Llibre Prohibit

La informació és poder i la temptació de prohibir determinades lectures sempre ha estat un deliri de l'autoritarisme i dels dèspotes. La història està plena d'exemples que van des de la persecució d'alguns grans autors clàssics duta a terme per l'Església catòlica fins a la prohibició d'alguns llibres infantils, com va passar amb la dictadura militar argentina, fa poc més de trenta anys. Per aprofundir en el món de la censura i de les prohibicions, sobretot en la creació literària, però també en la cinematogràfica i en la musical, aquest diumenge, a Llagostera, s'ha convocat la primera Fira del Llibre Prohibit que amb tota probabilitat s'organitza a Europa, ja que només hi ha constància d'una Setmana del Llibre Prohibit als Estats Units. A tothom li agrada tafanejar en papers, revistes o llibres que en algun moment i país s'hagin considerat prohibits, i són multitud les persones que hi han deixat la pell per escriure obres que els règims totalitaris o dictatorials han volgut reduir a cendres. Sempre que pensem en llibres prohibits, recorrem al ressò que han tingut dins la mateixa literatura com ara l'excés de zel de l'inquietant personatge Jorge de Burgos de El nom de la rosa, d'Umberto Eco, que arribava al punt d'enverinar els llibres perquè ningú no en podés gaudir; o Fahrenheit 451, una novel·la de Ray Bradbury portada al cinema per François Truffaut, en què la feina dels bombers és, paradoxalment, cremar llibres. L'associació Can Toni de les Eugues, una entitat que des del 2009 té l'objectiu d'oferir un espai obert a la literatura, la cultura, l'art i les noves idees, que mostra el seu fons de llibres usats al saló cafè del Casino Llagosterenc, i que entre altres activitats ja ha organitzat dues bacanals literàries, vol que es parli de literatura censurada. Diumenge hi ha un atapeït programa d'actes: dues exposicions sobre llibres prohibits, una mostra d'art al·legòrica, una instal·lació del PEN Català, conferències, contes infantils prohibits, teatre, un concert sobre música prohibida i la ruta dels Dos déus literaris, que consisteix en lectures de textos de Josep Pla al migdia, a diferents bars, acompanyades per vermut i vi dolç de l'Empordà, i al capvespre, lectures d'Ernest Hemingway amb els dos còctels que va fer famosos, el mojito, de La Bodeguita, i el daiquiri, de La Floridita, els dos emblemàtics locals de l'Havana, lloc de vici i prohibicions!

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia