Opinió

De set en set

Poble

És l'expressió del poble. Tant se val si érem molts o tots i fins és igual que a Tarragona es reunís la immensa minoria. Encara, els polítics de tres rals podran parlar de les minories silencioses i la casta de l'alt funcionariat centralista seguirà cega a la voluntat col·lectiva catalana. Segur, es pot dir ben alt: el poble ha parlat i el seu clam no admet matisacions ni lectures esbiaixades.

Quan un milió vuit-cents mil catalans presencials i un nombre indefinit d'adhesions des de l'esperit manifestàvem l'irrenunciable compromís, quedava prou clar que el nostre és un camí sense retorn, una empresa que serà llarga i costeruda, però que només té un final possible. Vivim un moment engrescador, apassionant, que només pot acabar amb la victòria de la raó. “Escoltàvem forts arguments del sabre el meu poble i jo... Tenim la raó contra bords i lladres el meu poble i jo... Ens alcem tots dos en encesa espera, el meu poble i jo”, escrivia Espriu als anys seixanta i, ara, “el meu poble i jo” obrim un nou capítol, el definitiu, de la nostra aspiració col·lectiva.

Al mig del tsunami humà de la V vaig veure amics i coneguts del meu poble, gent que voten diferent, que viuen diferent i que potser aspiren a una societat diferent –fins qui fumava, desafiant, un Partagás D–, però vaig tenir tota la impressió que aquesta vegada estàvem units en un projecte comú i vaig pensar que quan el procés és capaç de mobilitzar la Catalunya moderada, els ciutadans conservadors de formes i ideologies, és que això no té aturador. I aquest és el fet diferencial que no ha sabut valorar l'immobilisme centralista i per això ha caigut en un parany del qual no té sortida.

Si Rajoy s'ho segueix mirant des d'una altra galàxia, si Sánchez-Camacho pensa de veritat que l'independentisme està en retrocés, si Rivera creu que ell pot capitanejar un catalanisme espanyolista, si la Chacón aposta per recuperar el socialisme català des del fòrum tarragoní... aquests són els millors exemples que anem per bon camí i que “el meu poble i jo” arribarem on ens proposem.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia