Opinió

De set en set

Ara vénen

Frederick Forsyth, més destre en la confecció de trames que en la caracterització de personatges, té sempre un sentit de l'oportunitat que explica la seva llarga carrera d'èxits. En l'última novel·la, The Kill List (púdicament traduïda a l'espanyol amb el títol La lista), exposa la feina de localització i eliminació d'un predicador islàmic que divulga per internet una doctrina i unes consignes que tenen efectes immediats en individus residents a Occident. La decisió es pren davant l'evidència que joves musulmans que fins llavors havien dut una vida aparentment normal, de cop i volta es converteixen en fanàtics activistes capaços de cometre assassinats i de morir en l'intent.

El plantejament és ben actual, i el desenllaç, previsible, deixa el lector amb la sensació que queda molta feina per fer, tant en la ficció com en la realitat, que sempre la supera. Segons el rei d'Aràbia, que d'això hi entén, si no fem res per aturar les hordes del califat que corren per Mesopotàmia, els tindrem a Europa en un mes, i en dos a Amèrica; a final d'agost ho deia. I aquests coneixen el terreny: hi ha talladors de caps que han rebut una molt laica i humanista educació en les nostres escoles.

A Austràlia acaben de desarticular una xarxa que planejava actes violents de suport i també assassinats. Un dels projectes era segrestar algú a l'atzar i filmar-ne la decapitació, però aquesta informació no ha estat confirmada; s'entén per què no. Un llibre del segle VII serveix de suport a les ideologies més eixelebrades, que ara circulen tan ràpidament com permeten els últims avenços i activen milers de combatents arreu del món.

Aquests van i vénen sense problema, emparats per la llibertat de moviments –com la que garanteix l'espai Schengen, d'on segons el president Mas no volem sortir perquè hi estem molt satisfets–, i tantes altres llibertats que no semblava que haurien de servir per facilitar aquestes matances que no ens atrevim a contemplar, ni a compadir-ne les víctimes. No és la indiferència del qui se sap fora de perill, sinó la pura incapacitat de comprendre que cal defensar-se.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia