Opinió

Vuits i nous

La tastadora

-Hi ha titulars que informen i d'altres que suggereixen. Aquest que vaig llegir dimarts em va mantenir una estona de la tarda rumiant. Deia: “La dona que tastava el menjar de Hitler compleix 96 anys.” Res més, però tota una història i moltes intencions sintetitzades en onze paraules. Hitler es feia tastar el menjar no per si era bo, evidentment, sinó per si algú hi havia adjuntat verí. El titular no ho diu però s'endevina. Tampoc no diu, però es desprèn, que Hitler no es refiava ni dels seus, començant pels generals a qui cosia amb medalles i acabant pel grum de la cuina o el subministrador del mercat. El que sí que el titular diu, i s'intueix que celebra, és que la dona que li tastava el menjar l'ha superat en moltíssims anys.

La tastadora de Hitler es diu Margot Wölk. Fins l'any passat, quan va complir 95 anys no es va decidir a explicar la seva història a un periodista. Als 23 anys, amb el marit al front, les SS la van reclutar a la força perquè fos la primera a servir-se dels plats destinats a la taula del dictador al Cau del Llop, el búnquer polonès de Hitler. “Érem jo i catorze més, totes dones.” Afegeix: “Mai no hi va haver carn, perquè Hitler era vegetarià. El menjar era bo però no el vam poder disfrutar pensant que podia estar enverinat.” Les perversitats de Hitler projectades sobre els humans, les acabarem de saber mai al complet? El perill no li va venir a Hitler per la via culinària sinó per la bomba que el coronel Van Stauffenber duia en un maletí i que va deixar sota una taula per matar-lo. Hitler va sobreviure a l'atemptat i Margot Wölk i les seves companyes, que eren a la casa, també. Les van tancar en un habitacle llunyà d'on només sortien per fer el tast, i un dia un oficial de la SS la va violar. El 1945, davant l'avanç de l'Exèrcit Roig, Hitler va fer destruir el Cau del Llop i va fugir a un lloc més segur. Margot Wölk va poder escapar-se i arribar a Berlín, on la van informar que les seves companyes tastadores havien estat totes mortes. L'Exèrcit Roig va entrar a Berlín i durant dues setmanes Margot Wölk va ser violada per efectius dels “alliberadors” amb tanta brutalitat que va patir malformacions que li van impedir tenir fills. Al final de la guerra va retrobar el marit, i van viure junts fins a la mort d'ell, l'any 1980. El titular no suggereix tants detalls però com tots els bons conviden a llegir fins al final o a investigar pel teu compte.

Hitler va servir una degustació de cianur a la seva amant, Eva Braun, i després es va disparar un tret al cap amb la pistola. Una dona va morir finalment per ingesta de verí. Ell el va evitar fins al final.

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia