Opinió

Mas diu que “ha arribat l'hora” de convocar eleccions per fer la consulta definitiva

Proposa una llista única mixta, formada per societat civil, polítics i experts, que aconsegueixi la majoria absoluta per un mandat d'un any i mig per després convocar comicis constituents i un referèndum

S'ofereix per encapçalar la llista única o per “a tancar-la”

“El full de ruta només em compromet a mi, com a president del país. Fa un any i mig deia que estava disposat a convocar les eleccions . Ha arribat l'hora d' utilitzar l'únic instrument que ens queda per fer la consulta que se'ns nega. No és el millor dels instruments però no n'hi ha d'altra”. D'aquesta manera s'ha pronunciat el president de la Generalitat, Artur Mas, aquest dimarts davant 3.000 persones al Fòrum de Barcelona, en què ha precisat que només convocarà eleccions si és per fer la consulta, amb una pregunta clara i un programa clar: si es vol que Catalunya esdevingui un estat independent o no.

També ha avisat que només convocarà eleccions si és per fer la consulta, no per canviar de govern o la composició del Parlament. I ha apostat per fer una llista única, per sumar “esforços”. Una llista que s'hauria de presentar amb un programa electoral que només tingui un únic punt, “una pregunta o programa clar que no doni lloc a discussió sobre què es vota”.

Primer, considera que cal configurar una llista unitària mixta que compti amb representants dels partits polítics, persones hauria d'haver persones representatives de la societat civil i experts. Totes aquestes persones no repetirien en una pròxima legislatura.

Així, l'objectiu seria formar una llista mixta per amb un mandat de màxim un any i mig que tingui com a objectiu avançar cap al procés, que culminaria amb unes eleccions constituents i un referèndum.

En aquest sentit, Mas ha remarcat que al cap d'aquests divuit mesos, els partits que conformin la llista única es podran presentar per separat en les següents eleccions plebiscitàries.

I en aquests 18 mesos, hauria d'iniciar negociacions per assolir la independència, preparar les estructures d'estat i redactar la Constitució, de forma que un cop acabat aquest termini, pogués convocar unes eleccions constituents i un referèndum perquè la ciutadania decidís la “proclamació definitiva del nou estat”. Sobre la data, ha assegurat que no serà un problema si hi ha acord en la resta. En tot cas, ha apostat per acabar el procés a finals del 2016.

El finançament de la campanya, segons ha dit, es faria al marge dels partits i les subvencions públiques de la llista es distribuiria entre els partits implicats per garantir la viabilitat financera. “Unitat dels partits per un sol cop, per guanyar la consulta”.

“No estem en condicions normals i hem de prendre decisions excepcionals”, ha afirmat.

“La pregunta és quin tipus d'eleccions”, ha remarcat. I ha assegurat que serien eleccions al Parlament de Catalunya ajustades a l'ordenament estatal, a la legalitat vigent. Són els partits polítics i la societat civil organitzada la que converteixen les eleccions en la consulta que no ens han deixat fer. Només convocaré eleccions si són per fer la consulta. No per canviar el govern o el Parlament. Si és així no hi haurà eleccions. En aquest cas es farien quan toca al final del 2016”.

Què és el més decisiu d'unes eleccions o unes consultes, el resultat que reflecteix el que la gent ha anat a votar. “El resultat ha de ser nítid, clar i entenedor”, ha remarcat.

Per Mas, si hi ha més d'una llista a favor del sí hi ha d'haver una que obtingui la majoria absoluta,que tingui prou força, majoria, prou acceptació popular perquè s'entengui que els sí ha guanyat clarament.

“Obrir o tancar la llista única”

Mas ha assegurat que formaria part de la llista única però que després, al cap de la proposta d'una any i mig, no es tornaria a presentar com a candidat i faria un pas enrere, tal com va dir fa dos anys. I encara ha dit més: “Puc ser el primer, però també puc tancar la llista”. És un compromís, un pas per deixar clar que està disposat a fer el que calgui i ha renunciar a encapçalar el liderat del procés un cop es convoquin els comicis.

“Urnes quan calgui”

Mas ha començat part edl seu discurs avisant que “tornarem a posar les urnes quan calgui, sense por” en la primera part de la conferència que ha fet a l'Auditori del Fôrum de Barcelona. També ha assegurat que ara ens trobem en un moment en què “no espero gaire d'un estat que pensa i sent molt diferent de la majoria del poble català” però malgrat “l'escepticisme” ha afirmat que sempre tindrà la porta oberta a qualsevol canvi d'actitud de l'estat a negociar un referèndum a l'estil britànic o canadenc. O que l'Estat faci una “proposta concreta per encara el repte català”. I ha avisat que “no es pot tornar als despatxos allò que ja és de la gent perquè s'ho ha guanyat”.

Mas s'ha preguntat si Catalunya és capaç de completar el camí iniciat amb els seus propis mitjans. La resposta, segons ha dit, és afirmativa i una demostració va ser el procés participatiu del 9 de novembre. “El 9-N Catalunya va canviar l'statu quo, va assolir la majoria d'edat”, ha assegurat el president de la Generalitat. “El 10-N Catalunya era un país més lliure”, ha afirmat.

Per Mas, el 9-N va demostrar que la barreja de la condició humana i la política és “dinamita pura” i ha fet una crida a seguir mantenint aquesta unitat per poder assolir de forma positiva el procés iniciat pels catalans.

“Hi ha moments que no treballes per una ideologia sinó per moltes alhora”, ha reclamat per insistit en què cal actuar amb “molta generositat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia