Opinió

Ca montes

Basc

L'èuscar és un dels grans tresors de la cultura europea i mereix els màxims honors

Ahir es va celebrar el dia internacional de la llengua basca. És una celebració que es fa un cop a l'any i que serveix no només per a recordar la importància de la normalització de l'èuscar al seu país sinó també per a recordar al món la importància, diguem-ne ecològica, d'una llengua sense cap parentiu, remota i que aporta una cosmovisió única.

Que siga una llengua remota i que ens puga aportar de forma privilegiada una finestra des de la qual mirar com érem tots plegats fa uns quants, molts, segles, no invalida, tanmateix, el seu valor com a llengua moderna. I de fet ahir el dia es va marcar de forma solemne amb la posada en circulació del domini d'internet .eus. De fet ja hi havia algunes adreces funcionant des de fa mesos però ahir es va obrir la possibilitat per a tothom i per això, des d'ahir, qualsevol pot tenir el seu domini cultural basc a internet.

Com en el seu dia va passar amb el domini .cat, el domini lingüístic i cultural basc pot ser un impuls notable d'autoestima per als parlants del basc. Com va passar ací, també allí internet ha jugat un paper fonamental a l'hora de facilitar la comunicació entre els parlants del basc. Recordem que amb una població efectiva d'un milió com a molt els bascos només tenen un diari en la seua llengua (Berria) i un parell de televisions d'àmbit nacional (ETB i Hamaika). Ací com allí la distribució de llibres, discos o films i el debat públic està molt limitat en aquest sentit i ha trobat en la xarxa un espai de lliure circulació que serà determinant pel seu futur.

Perquè al final és d'això del que es tracta: de parlar del futur. L'èuscar és un dels grans tresors de la cultura europea i com a tal mereix els màxims honors, dins i fora del país dels que el parlen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia