Opinió

La columna

Més enllà

Un coet cap a les estrelles encara conserva el poder de generar una èpica compartida

Resignats a la impossible dominació de la Terra, ens llancem a la conquesta de Mart. Després de l'èxit de l'enlairament d'ahir, la nau Orion ha fet el primer pas per arribar en missions futures al lloc a on mai ha arribat cap humà. No és un repte menor. Arribar a on comptes que no hi trobaràs ningú més s'ha convertit en un objectiu impossible d'ençà que els banyistes saturen les platges i els amants del pícnic senyoregen les muntanyes.

Fa temps que les missions espacials van deixar de ser un salt per a la humanitat. Però malgrat la crisi –que ha provocat estratosfèriques retallades terrícoles– la contemplació d'un coet cap a les estrelles conserva el poder de generar una èpica compartida, encara que a dins no hi vagin astronautes i no ens ho retransmeti en directe en Jesús Hermida. És l'èpica que desperta l'esperança en mons nous i millors, capaços d'acollir-nos quan aquest peti definitivament. Hi ha incrèduls que sempre han dubtat de la veritable existència de les expedicions galàctiques, que continuen pensant que l'home mai va trepitjar la Lluna i que tot va ser recreat en un plató secret sota la direcció del desaparegut Stanley Kubrick. Que fins i tot pensen que la prematura mort de Kubrick va ser decretada pels conspiradors que volien que s'endugués el secret a la tomba. No els manquen motius per malfiar-se'n, si els manaires ja són capaços d'enredar-nos sobre qüestions tan terrenals com les armes de destrucció massiva, vés a saber què són capaços d'inventar-se estratosfera enllà. Però la conquesta de l'espai és l'única fe dels agnòstics. Per això són tan importants els èxits d'Orion, que amb el seu vol eixampla els horitzons de la ciència i de l'espècie. Que no deixin d'enlairar-se, doncs, els coets exploradors, que orbitin futurs planetes habitables i sondegin atmosferes respirables, que descobreixin galàxies benignes i aterrin en superfícies acollidores i que finalment ens portin la promesa d'un més enllà. Encara que sigui només per trobar un lloc a on no hi hagi policies blancs que matin els negres amb tanta impunitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia