Opinió

opinió

‘Charlie Hebdo', crisi de valors?

Fruit de la barbàrie de Charlie Hebdo, que condemno rotundament perquè matar una persona, per la raó que sigui, només és un acte de covardia, hem sentit molts comentaris que l'única cosa que aconsegueixen ara mateix és fomentar més la islamofòbia. Una islamofòbia que ja es practica directament a cara descoberta, sempre amb l'argument de la relació de l'islam amb el terrorisme. Sempre recorrent al terrorisme semàntic i al bombardeig mediàtic quan es parla sobre l'islam, quan justament en àrab la paraula islam vol dir “pau”. D'altra banda, cal preguntar-se si no s'està deixant fora de joc les generacions filles de persones immigrades, que de fet ara mateix ja són catalanes, espanyoles, franceses... amarades, en definitiva, de la cultura i la manera de fer europea. Provaré d'explicar-ho més bé: si no ets a la taula de joc, no pots jugar i, si no pots jugar, no coneixes les seves cartes. La no-igualtat d'oportunitat crea discriminació i la discriminació ens porta a la marginació, la situació de marginació ens du al sentiment de no-pertinença a una comunitat que és la nostra, perquè les segones i terceres generacions a França són franceses, i no seran mai algerianes o marroquines o senegaleses, ja que no tenen el sistema de valors d'aquestes cultures, perquè no hi han viscut mai.

Em permetré anar més enllà del que sembla un fracàs o el no-funcionament de les inculcacions d'uns valors democràtics als nostres infants. Sempre que es parla de valors, pels mitjans de comunicació, pels polítics i pels líders del món occidental, es parla que els valors correctes són els d'aquí, amb l'etnocentrisme i l'arrogància cultural que caracteritzen alguns països d'Occident.

El respecte als valors dels altres és l'única condició i la més important per tal de relativitzar el concepte d'uns valors universals. “Hem de començar a pensar com a espècie”, com diu el president José Mujica. Aquesta seria l'única via per a una veritable comunicació cultural entre pobles, pensar com a raça humana i no com a humans de primera i de segona, i no anar insistint en l'adaptació dels altres als nostres valors. No es poden tractar els valors culturals com si fóssim en un camp de batalla. El valor universal és l'única via que pot portar-nos a la intersecció de les diversitats. Gregory Bateson va escriure: “La informació és la diferència que fa la diferència.” Subestimar el rol dels valors dels altres vol dir ignorar, i la ignorància alimenta l'odi. També, el gran Mahatma Gandhi va dir: “No vull que la meva casa sigui tapiada per tots costats i que les meves finestres estiguin cobertes. Vull que les cultures de tota la terra recorrin casa meva amb la més gran llibertat possible.” No és exagerat dir que el futur de la humanitat depèn de la consideració que acordem entre tots i totes, per la vida humana i pel respecte mutu dels valors de tots i totes, aquests valors que falten en aquests dies tan durs que vivim tots plegats, on la indiferència cap al patiment dels altres s'ha normalitzat amb mers números. El valor universal és l'única via que pot dur-nos a la intersecció de les diversitats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia