Opinió

opinió

Més creixement turístic

Fa ben pocs dies el conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, Felip Puig, va presentar el balanç turístic de l'any 2014 a Catalunya. Segons les primeres dades de tancament elaborades per la direcció general de Turisme, l'any 2014 Catalunya va rebre 16,7 milions de turistes estrangers, un 7,2% més que l'any 2013, que van generar una despesa de 15.029 milions d'euros (un 6,1 % més que l'any anterior).

Aquestes xifres confirmen que Catalunya tanca un any excel·lent amb un nou rècord de turistes estrangers, i que se superen les incerteses econòmiques i la davallada del turisme rus. A aquesta confirmació s'afegeix el fet que les destinacions gironines han contribuït en part al creixement. Concretament, l'any 2014 la Costa Brava i el Pirineu de Girona han assolit la xifra de 4,7 milions de turistes estrangers, que han generat prop de 22 milions de pernoctacions en els establiments turístics reglats. Les dades indiquen que l'any passat es va créixer un 4,4% en nombre de turistes i un 10% en pernoctacions respecte del 2013.

Per nacionalitats, el turisme francès, que representa el 30% de la quota, es manté com el primer mercat estranger per a les nostres destinacions. Els mercats britànic i alemany representen el segon i tercer mercat, tot i que en els darrers dos anys l'arribada de turistes alemanys ha crescut durant dos anys consecutius un 20% i un 17%, respectivament. Pel que fa al mercat rus, el 2014 va experimentar una davallada del 14% a la Costa Brava, on es va arribar a la xifra de 350.000 turistes.

Per tipologia d'allotjament turístic, l'allotjament hoteler va repetir les xifres d'ocupació, i les dels càmpings de la Costa Brava van experimentar un lleuger descens, motivat per les condicions climatològiques de juny i juliol principalment. Als allotjaments de turisme rural de la Costa Brava es van incrementar un 16% les xifres d'ocupació i als del Pirineu de Girona, un 36%. Als apartaments turístics de la Costa Brava també es va incrementar un 6% l'ocupació.

Pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona aquestes dades són satisfactòries, però es considera que podrien haver estat millors, fins i tot si durant la temporada alta el temps hagués estat més benigne –especialment als mesos de juny i juliol–, i a l'aeroport Girona-Costa Brava no hi hagués hagut una disminució del 21% d'usuaris (va registrar la xifra de 2,1 milions de passatgers). Tanmateix, les dades negatives de la infraestructura aeroportuària són contrarestades per les dades corresponents al funcionament del TAV a les comarques gironines, que revelen que en el segon any de funcionament del servei d'alta velocitat el nombre d'usuaris ha crescut un 10%, amb un total d'1,3 milions de passatgers (2,5 milions si se sumen els dos anys de servei). Amb tot, la temporada passada hi va haver bones quotes d'ocupació durant la temporada d'esquí 2013/2014 al Pirineu de Girona i, en períodes com ara Setmana Santa, els mesos de setembre, octubre i novembre, a l'interior i a la costa gironina.

Per al 2015, des del Patronat preveiem registrar xifres similars a les de la temporada passada, tot i que confiem que els mercats britànic i alemany segueixin creixent lleugerament, paral·lelament a la recuperació que es preveu del mercat estatal. Els resultats de l'ocupació turística a les nostres destinacions és producte de l'esforç promocional i comercial que el sector turístic públic i privat del nostre territori està duent a terme de manera conjunta. Un esforç que seguirà fent en l'actual campanya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia