Opinió

opinió

Palafrugell, una proposta de progrés

Darrerament sentim molt sovint que cal una nova manera de fer política. Jo mateix hi he reflexionat en diversos articles. Però, més que dir-ho, el que cal és fer-ho. Personalment crec que l'evolució de l'activitat política té molt a veure amb la transparència de la gestió dels recursos públics i de la participació ciutadana entesa com el pes previ a la presa de qualsevol decisió. L'exercici del dret a vot ja no és suficient. La participació de la ciutadania ha d'anar més enllà, ha de ser present a la vida quotidiana dels ajuntaments com un dret però també, i especialment, com un deure.

L'agrupació del PSC de Palafrugell em va escollir com a candidat a l'alcaldia i tinc la voluntat de renovar el compromís que vaig adquirir fa quatre anys, si els palafrugellencs i palafrugellenques em fan confiança a les eleccions del mes de maig vinent. Em presento amb l'aval de la feina feta i el propòsit d'acabar la transformació del municipi.

L'aplicació de sistemes de participació ciutadana –com ara la consulta sobre l'aparcament d'Els Ametllers, que vam descartar seguint el pronunciament dels veïns– és l'única manera possible de modernitzar les administracions públiques i de simplificar la tramitació administrativa potenciant el paper de les oficines d'atenció a la ciutadania. La participació, efectivament, ha d'anar lligada a un reforçament dels mecanismes que afavoreixen l'aproximació dels veïns.

Palafrugell és avui un municipi sanejat econòmicament que ha reduït el seu endeutament, ha millorat la tresoreria, que paga els proveïdors a 28 dies; amb les taxes i els impostos congelats; que manté el mateix nivell d'inversió en serveis a les persones, i que ha entrat en una dinàmica econòmica positiva gràcies al comerç i el sector turístic. Però tot això ja està fet. Ben fet, s'ha de dir, però pels anys que vénen els reptes seran uns altres.

Palafrugell ha de ser un referent en la promoció de la cultura a partir dels elements artístics, patrimonials i de paisatge que ens són propis. Aquest ha de ser el nostre model de ciutat. La cultura ens ha de permetre evolucionar cap a noves perspectives de dinamització econòmica i consolidar els valors de cohesió social que ens fan falta per progressar col·lectivament i tenir uns serveis públics de qualitat que assegurin la igualtat d'oportunitats a tothom. El comerç i el sector turístic, encarat cap a la qualitat amb el valor del territori i la seva protecció com a garantia, hi sortiran guanyant.

Com a qualsevol ciutat, el progrés ens reclama mantenir les línies d'actuació que vam encetar i ser molt curosos amb la gestió de l'economia, com ho hem estat. No sóc partidari d'apujar els impostos per sobre de l'IPC ni d'incrementar l'endeutament tal com es fa en altres municipis. Em sembla més efectiu incorporar elements de capacitat econòmica en la gestió tributària per aprofitar millor els recursos que genera el municipi i mantenir un nivell d'inversió de quatre milions d'euros anuals en la millora urbana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia