Opinió

Homo Sapiens

Continuem endavant, cinquanta anys després

La portada que

il·lustra aquest article és una portada històrica de Presència. L'hem publicat tres vegades des que vam néixer, el 10 d'abril de 1965, ara farà cinquanta anys. La primera va ser el 24 de juny de 1967, després que es tanqués una etapa amb la sortida de l'equip de Carme Alcalde i que n'entrés un de nou dirigit per Narcís-Jordi Aragó, que va donar a la publicació un caràcter més gironí i de catalanitat.

La fotografia és del fotoperiodista i dibuixant gironí Jordi Soler, col·laborador habitual tants anys després d'El Punt Avui. Molts lectors hi reconeixeran les escales de la catedral de Girona. Com ha recordat el mateix Aragó, la imatge tenia “el significat d'anar pujant, d'anar endavant i de confirmació de fe gironina”.

La segona ocasió en què es va repetir la portada va ser l'1 de febrer del 1969, quan Franco va proclamar l'estat d'excepció i es va restablir la censura. Presència va voler protestar d'aquesta manera contra la mesura d'un règim que, d'altra banda, es va acarnissar sovint amb la revista, multant-la i tancant-la durant més de dos anys.

El tercer cop va ser ara fa deu anys, amb motiu del quarantè aniversari de la revista. Llavors ens vam decidir a repetir-la com un homenatge a tots aquells que van endegar Presència en els anys difícils de la dictadura, amb l'editor Manuel Bonmatí al capdavant. Un homenatge a la seva valentia, però també perquè van obrir portes a una nova manera d'entendre la informació, propera al ciutadà, independent i de servei al país, amb tot el que això darrer implica de defensa de la cultura i la llengua catalanes. Un periodisme que, a partir del 1979, va tenir continuïtat en el projecte de Punt Diari i que ara mateix es manté en El Punt Avui i en les altres capçaleres i projectes de la seva empresa editora, entre els quals, naturalment, hi ha aquesta revista.

Presència ja fa més de trenta-dos anys que s'aixopluga sota el paraigua d'El Punt –i des d'en fa més de cinc, de l'Avui–. Durant tot aquest temps, hem arribat també a lectors de moltes altres publicacions, entre les quals hi ha el Diari d'Andorra, fidel col·laborador al Principat.

Des d'aquell llunyà desembre de 1982, en què Presència es va publicar per primer cop amb Punt Diari, hem estat setmana rere setmana fidels a la cita amb els nostres lectors. Un recorregut de més de mil set-cents números en què hem continuat fent camí endavant, pujant ferms per l'escala del servei als lectors i al país. Un aniversari que hem volgut celebrar oferint una revista excepcional: cinquanta entrevistes a cinquanta personalitats catalanes. Per molts anys!

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia