Opinió

opinió

En el 40è aniversari de Justícia i Pau de Girona

Ja fa quaranta anys que un grup de gironins i gironines, de diverses procedències i plural, van decidir crear el secretariat de Justícia i Pau a la diòcesi de Girona. Era el 16 de febrer de 1975, al seminari de Girona, a les acaballes del règim franquista. Una iniciativa cristiana oberta a totes les persones per desvetllar consciències i comprometre's amb la justícia i la democràcia del nostre país. En Modest Prats va tenir un paper significatiu en aquests inicis i en el posterior acompanyament de la trajectòria de Justícia i Pau de Girona.

De fet, els prolegòmens de Justícia i Pau a Girona els trobem la tardor anterior, el 1974, quan se celebrava a Montserrat la reunió plenària de la comissió de Justicia y Paz, a la qual van assistir en Jaume Curbet, en Mon Marquès i en Modest Prats en qualitat d'observadors. L'empenta d'aquella participació va acabar de fer cristal·litzar la fundació de Justícia i Pau a Girona. I des d'aleshores una llarga relació de persones, vinculades a Justícia i Pau, com ara en Pere Thió, en Pepo Delàs i en Benigno Mancebo, han aportat el seu ferm compromís a fer un país més just i solidari.

Ben aviat es va endegar la primera campanya que es va dur a terme, a favor de l'abolició de la pena de mort. Era un moment molt candent, després de les execucions de Puig Antich i Heinz Chez, i abans de l'afusellament de cinc membres d'ETA i el FRAP, el setembre de 1975. En la vetlla de reflexió i pregària contra la pena de mort que va organitzar Justícia i Pau en una església del Carme plena de gom a gom, en Modest Prats va instar a treballar a favor de la campanya a partir del seu testimoni personal: “Jo mateix ho puc dir. Sóc fill d'un home que fou condemnat i executat, quan jo només tenia tres mesos, i ell acabava de fer vint-i-cinc anys. Perquè voldria que ningú mai més no es trobés en aquesta circumstància lluito per l'abolició de la pena de mort i per un país reconciliat, on no hi hagi venjances, ni odis, on no hi hagi esclaus i lliures, sinó igualtat i fraternitat. És la lluita de la victòria de la pau, és la conseqüència d'una fe que, sota l'impuls de l'esperit, em porta a dir a Déu: Pare Nostre.”

Al llarg d'aquestes quatre dècades n'han seguit d'altres, de campanyes, durant els anys de la Transició i ja en democràcia. A favor dels drets humans, Un sol món, la campanya del 0'7%, contra el comerç d'armes i a favor del desarmament, l'objecció fiscal, etc. Justícia i Pau va obrir el camí per a la creació del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i per a la promoció i consolidació de l'Agenda Llatinoamericana. Moltes d'aquestes campanyes continuen tenint sentit i vigència després d'anys de fer-les.

En l'actualitat, Justícia i Pau de Girona continua fent accions per l'educació per la pau i el desarmament, la promoció de les finances ètiques i l'economia solidària, la defensa dels drets humans i la participació en campanyes pels drets socials, i contribueix a la vivència d'una espiritualitat més en sintonia amb el món actual. I creiem que ens queda molt camí per fer encara.

Al llarg de 40 anys Justícia i Pau ha estat fidel als seus principis i objectius, però en cada etapa s'ha hagut d'anar adequant i ha hagut d'innovar per donar resposta als reptes que cada moment planteja. Reptes de futur que demanen enfocaments diferents i noves respostes. Més encara en aquests moments en què la crisi econòmica colpeja fort una gran part de la nostra societat i en què, tot sovint, es tornen a posar en qüestió la participació democràtica i els drets humans individuals i col·lectius. És per això que hem previst la celebració d'aquest 40è aniversari com un procés que duri tot l'any. Que reculli el compromís de les persones i les campanyes de tot aquest període, però sobretot que ens projecti vers el futur amb energies renovades.

Ens ha semblat oportú fer coincidir el primer aniversari de la mort de Modest Prats amb l'inici de la celebració del 40è aniversari de Justícia i Pau, ja que en Modest ens porta a les arrels de Justícia i Pau. Per fer memòria d'en Modest Prats, es llegiran cinc textos seus, que seran comentats per cadascuna de les comunitats cristianes en les quals ell va participar: les parròquies de Vista Alegre, Medinyà i Vilafreser, el Mercadal, Sant Salvador i el secretariat de Justícia i Pau. Serà el 8 d'abril a l'església del Carme, sentiu-vos ben convidats!

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia