Opinió

LA GALERIA

Del Bell-Matí a Pairolí

Amb motiu dels 25 anys de la publicació del primer dietari de Miquel Pairolí, es farà una lectura pública a la plaça del Vi

Fins i tot l'alcalde Fermí Santamaria signava llibres! Dissabte passat, la presentació a Llagostera del treball de Sílvia Comas G.E. Bell-Matí. 50 anys fent poble va representar un nou acte de catarsi col·lectiva d'un poble que cada vegada s'està agradant més, ajudat per la carrera imparable del club de futbol comandat per Oriol Alsina i Isabel Tarragó, que ha portat l'equip d'un municipi de 8.500 habitants a competir en una lliga on la majoria dels clubs representen ciutats capitals de província. La sala de plens estava atapeïda, i després d'una presentació que va durar disset minuts comptats, tot i haver parlat quatre persones, la Sílvia i el president del Bell-Matí, Joan Sàbat, signaven llibres i així va ser com l'alcalde també va entrar a la roda perquè hi ha gent amb afany recopilador. L'acte, de tan breu, va ser escàs; s'hi va trobar a faltar un bon resum de la història del Bell-Matí, que va néixer l'octubre de 1965 i que ha animat la vida social i cultural de Llagostera. És cert que s'ha editat el llibre per recopilar-la i amb èxit. Podem diferenciar tres fases de l'entitat. Vaig viure la dels anys setanta (he pogut recuperar que el 1972 vaig entrar a la junta de tresorer!), quan el Bell-Matí era el motor cívic i cultural del poble organitzant els cursets de català, els recitals de cançó, les conferències de la transició, editant el programa de la festa, donant suport a les campanyes en defensa del medi ambient (Gavarres, Aiguamolls, Ter...), mantenint el caliu del teatre, amb unes extraordinàries vetllades... Els orígens havien estat tan o més trencadors, ja que per primer cop nois i noies sortien a acampar amb les consegüents enrabiades del rector i del col·legi de monges i, fins i tot, el bisbe Narcís Jubany va haver d'intercedir després d'una missa del gall i un foc de camp a l'ermita de Sant Llorenç. L'etapa actual, que ja té uns quants anys, és la de la recuperació de l'essència, l'excursionisme, combinada amb sortides periòdiques per l'entorn del poble, unes caminades que cada cop tenen més concurrència, com la de la llum de la Lluna i la dels molins del Ridaura.

Per arrodonir la diada de Sant Jordi, demà a Girona es recordarà Miquel Pairolí (Quart, 1955-2011) amb motiu dels 25 anys de la publicació del seu primer dietari, Paisatge en flames, que, junt amb L'enigma i Octubre, forma una trilogia imprescindible. Al matí, d'onze a dues, es farà una lectura pública a la plaça del Vi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia