Opinió

Vuits i nous

Cuba

No sé si és veritat, però podria ser-ho. Diuen que el 1961 el Che va preguntar a Fidel Castro quin dia el seu govern mantindria relacions amb els Estats Units d'Amèrica. El líder màxim de la revolució li va contestar: “El día que su presidente sea negro y el papa argentino como tú.” La predicció de Fidel era una manera enginyosa de dir “mai”, però finalment s'ha complert. Les relacions entre Cuba i els Estats americans presidits per un negre han començat, i el primer que ha fet Raúl Castro, germà del profeta ocasional, és anar a visitar el papa argentí com el Che. Es veu que el Vaticà ha intercedit en l'obertura de les relacions. Raúl Castro va escoltar el papa amb atenció durant cinquanta-cinc minuts, segons les cròniques dels vaticanòlegs que ho cronometren tot, i va sortir manifestant que si el papa segueix així ell està en disposició de tornar a resar. Raúl va recordar que tant ell com el seu germà havien anat de petits a una escola de jesuïtes i que havien assistit a moltes misses. Encara recorden les oracions? Ja saben que la missa ara es fa de cara al poble i que els escolans han deixat de tenir una funció? Saben, també, que pel mig hi ha hagut les misses amb guitarres, la declinació del gregorià i els capellans obrers? A veure si s'han quedat en la Rerum novarum i es posen a resar i els surt l'ofici de tenebres.

El papa regnant, Jorge Bergoglio, és jesuïta. Quan es va fer dir Francesc tothom que hi entén una mica es va sorprendre perquè Francesc d'Assís, de qui pren el nom, va ser el fundador dels franciscans, orde contrari –o contradictori– als jesuïtes d'Ignasi de Loiola. Ara ho hem entès. Sant Ignasi, home de la contrareforma, apel·lava a la creu i l'astúcia i els ullals del llop. Sant Francesc, entre romànic i gòtic, a l'amansiment de les feres per via pacífica. Els dos lleons cubans semblen tot d'una molt submisos, raons de geopolítica i subsistència a banda. Està penedit, Bergoglio, de ser jesuïta? Hauria preferit ser franciscà d'entrada? No és probable. S'ha de ser molt jesuïta per adoptar el nom de Francesc i exercir de franciscà. És un acudit vell que també podria ser cert: un jesuïta i un franciscà fumadors consulten al bisbe si el seu “vici” és compatible amb la pràctica religiosa. El franciscà pregunta: “Puc fumar mentre reso?” El bisbe li ho prohibeix terminantment. El jesuïta ho enfoca diferent: “Puc resar mentre fumo?” El bisbe li contesta que qualsevol ocasió és bona per resar.

El papa ambidextre ha promès visitar Cuba en un viatge que posteriorment seguirà als Estats Units del president negre. Encara els veurem encendre un Montecristo tot resant.

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia