Opinió

A la tres

Afinitats perilloses

“La casualitat
ha fet que el cas Gürtel recaigui en jutges afins al PP”

Hi ha una notícia que ha passat desapercebuda aquesta setmana davant fets de gran transcendència com ara el trencament de CiU o la constitució dels nous ajuntaments. Es tracta d'un fet que, una vegada més, posa en evidència el sistema judicial espanyol i la seva independència. Ha estat la casualitat –sistema aleatori de repartiment, en diuen–, però resulta que seran dos jutges afins al PP els que hauran de jutjar d'aquí a un any la primera part del cas Gürtel. Es tracta del magistrat de l'Audiencia Nacional Enrique López, que té aquest extens currículum: membre del Tribunal Constitucional per designació directa del PP, exportaveu del Consell General del Poder Judicial nomenat a proposta del PP, col·laborador habitual de la Fundació FAES... López va haver d'abandonar el TC per la porta petita ara fa just un any, quan va ser enxampat conduint la seva moto begut i sense casc, havent passat un semàfor en vermell, i va anar a parar a l'Audiencia Nacional malgrat no acumular els anys necessaris d'exercici per ocupar aquest càrrec en la carrera judicial. Doncs aquest magistrat, amic personal d'exministres com ara Michavila o Trillo, serà l'encarregat de jutjar el cas de corrupció més greu del PP. L'altre jutge afí, que presidirà la sala, serà la magistrada Concepción Espejel, que també havia estat designada pel PP al CGPJ, en aquest cas com a vocal. Davant d'aquesta situació, el PSOE, que exerceix l'acusació particular, té previst recusar-los.

Un sorteig ha fet que recaigui sobre aquests magistrats la responsabilitat de jutjar aquest cas, però seria desitjable que hi renunciessin per evitar suspicàcies, que s'inhibissin atesa la seva afinitat amb el PP, per no malmetre l'aparença d'imparcialitat del tribunal. Això, ara per ara, sembla que és demanar massa. No hi ha gaires precedents. Altre cop la independència judicial quedarà qüestionada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia