Barça

Guardiola es pronuncia a favor de la immersió lingüística

La millor defensa

El tècnic agraeix l'esforç d'un periodista italià que formula les preguntes en català; “veieu la immersió? Ets un ‹crack›”, li va dir a mitja pregunta

Francesco Canale, que treballa per Sky Sports, va arribar a Catalunya fa un any i estudia català

Guardiola sol parlar poc de temes extraesportius; prefereix centrar-se en el futbol quan seu a la sala premsa. Però quan ho fa, sempre és en el moment oportú i amb una intenció precisa. Ahir, en plena polèmica sobre la política d'immersió lingüística, va aprofitar la compareixença prèvia al Barça-Osasuna de demà al Camp Nou per pronunciar-se. Ho va fer amb l'ajuda de Francesco Canale, un periodista italià que treballa a Barcelona com a corresponsal de Sky Sports Italia i que des de fa temps formula les preguntes en català amb total naturalitat. “Veieu la immersió...? Ets un crack”, li va dir, tallant-lo just quan començava a parlar. Un petit diàleg que servia per relaxar l'ambient d'una roda de premsa especialment tensa a la ciutat esportiva de Sant Joan Despí.

Resident a Catalunya des de fa només un any, Canale segueix habitualment les rodes de premsa de Guardiola i no és la primera vegada que el tècnic el felicita públicament. Ahir recordava que el primer cop que es va llançar a preguntar en català va ser el mes de març passat, abans d'un València-Barça i que en aquella ocasió ja el va interrompre per agrair-li l'esforç amb un gest de complicitat. Tan bon punt va arribar a Barcelona, aquest periodista italià va començar a estudiar al Consorci de Normalització Lingüística de la Generalitat, on ja ha superat el nivell bàsic i un primer examen de l'elemental. Sorprès pel ressò que el comentari de Guardiola havia tingut, Canale bromejava ahir sobre les seves pròpies intervencions: “Em sorprèn una mica, perquè no crec que faci res extraordinari, només intentar aprendre la llengua del lloc on visc. Al principi no era fàcil preguntar en català, perquè sóc una persona tímida, però sé que és important.”

Tant si la reacció de Guardiola va ser espontània com si ja la tenia prevista abans de seure davant els mitjans de comunicació, és evident que el seu missatge és especialment valuós pel fort altaveu que tenen les seves paraules cada vegada que parla en públic. És norma que sempre contesti en català les preguntes que li formulen en aquesta mateixa llengua sigui quin sigui el país on es trobi l'equip. I el mes de juliol passat va assistir al 50è aniversari d'Òmnium Cultural, una de les institucions més representatives de la promoció i la normalització del català. Un compromís amb la llengua que ve de lluny.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.