Barça

Les seleccions esportives escalfen el Barça-Athletic

Les plataformes catalana i basca conviden els aficionats a convertir la final de la copa del Rei en un acte festiu i reivindicatiu de suport a les federacions nacionals

Acte amb diputats al Congrés

Què la copa del Rei es converteixi en una festa reivindicativa de les seleccions esportives nacionals. Aquesta és la crida que van llançar ahir a Madrid les plataformes catalana, basca i gallega en un acte conjunt que es va celebrar al Congrés dels Diputats a pocs dies de la cita futbolística que enfrontarà el Barça i l'Athletic al Vicente Calderón. Els promotors reclamen als aficionats que aprofitin el partit per explicitar el seu suport al reconeixement internacional de les seleccions esportives, ja sigui amb pancartes o amb banderes. Procurant, això sí, “no entrar en provocacions”, assenyalaven en un manifest llegit a la cambra espanyola.

Es tracta de celebrar un “acte d'afirmació” des del respecte a tothom, subratllaven ahir els seus promotors tot assenyalant que més enllà de la “morbositat” que desperta aquest encontre futbolístic –per la xiulada que ara fa dos anys van dedicar les dues aficions mentre sonava l'himne espanyol– l'objectiu de les plataformes es aprofitar l'important esdeveniment esportiu per fer una reivindicació de l'oficialitat de les seleccions “en to positiu”.

Representants de la Plataforma Pro Seleccions Esportives catalanes, Esait i Siareir@s Galeg@s van reclamar que, “amb crisi o sense crisi”, ningú no pot oblidar que hi ha valors com l'“ètica, la justícia i la llibertat” que sempre han de ser protegits, de la mateixa manera que “el dret de les nacions catalana, basca i gallega a disposar de la seva pròpia selecció nacional”. En aquest context, doncs, els promotors es preguntaven: “Què potser es plantegen la Federació Espanyola de Futbol i el govern espanyol la possibilitat de no enviar la selecció a l'Eurocopa o als Jocs Olímpics de Londres?”

Les plataformes demanden, doncs, un esforç de “comprensió a l'executiu espanyol” però, sobretot, li exigeixen “qualitat i maduresa democràtica” davant el fet evident que, fins ara, l'actitud de l'Estat ha estat la de “restringir, coaccionar i sancionar” per evitar que els anhels de les federacions catalana, basca i gallega tirin endavant. En aquest sentit, exigeixen no només no amenaçar els esportistes que es neguin a jugar amb la selecció espanyola, sinó que, a més, desterrin l'estratègia que fins ara s'ha imposat d'intervencionisme des del punt de vista polític per barrar el pas al reconeixement internacional de les seleccions.

Joc brut habitual

Sergi Blázquez, advocat i dirigent de la plataforma catalana, havia assenyalat precisament els impediments i el joc brut que al llarg de la història ha practicat el govern espanyol “amb diners de tots” per impedir que prosperi l'oficialitat. Atès això, el català exigia a l'actual executiu del PP que es posi fi d'una vegada a xantatges, boicots i coaccions.

En l'actual legislatura espanyola, el Congrés dels Diputats ja va debatre una iniciativa del PNB per reclamar l'oficialitat de les seleccions nacionals. El PP i UPyD van unir els seus vots en contra d'aquesta apetició. Tot i així, aquesta qüestió es tornarà a tractar els propers mesos a través d'una altra moció defensada pel grup de l'esquerra abertzale.

Fem una crida a les dues aficions perquè el partit sigui una festa esportiva i reivindicativa
Manifest conjunt de les plataformes
S'han posat molts impediments i s'ha practicat molt joc brut amb diners de tothom
Sergi Blázquez
vicep. pro seleccions

Suport dels grups polítics

Representants dels grups catalans de CiU, ERC i ICV van participar ahir en la jornada reivindicativa al Congrés. Juntament amb els diputats i senadors catalans, també membres del Bloc Nacionalista Gallec (BNG) i d'Amaiur –organitzador de la jornada– van voler fer costat a les tres plataformes. Jordi Jané, Montserrat Surroca, Josep Maldonado i Eva Parera, de CiU, van explicitar el seu suport a les seleccions, igual que Alfred Bosch, Joan Tardà i Teresa Jordà, d'ERC, i Joan Coscubiela i Laia Ortiz, d'ICV. Va cridar l'atenció, però, l'absència del PNB, un partit que, segons recordava ahir en una nota de premsa posterior a la celebració de l'acte, sempre ha treballat per l'impuls de les seleccions. Després dels discursos, promotors i polítics van posar conjuntament amb una pancarta a l'entrada principal de la cambra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.