Barça

El Barça, amb el català

El català i l'esport, de bracet

La Plataforma per la Llengua i la Fundació FC Barcelona impulsen una guia d'acollida lingüística perquè el català ajudi a la integració a través de l'esport

Rosell va posar com a exemple el fundador del Barça, “que era de Suïssa, es deia Hans i va aprendre català”

Que la llengua serveix com a eina de convivència, de cohesió social, és una de les realitats més fermes d'una societat. La gent necessita comunicar-se i acostuma a fer-ho gràcies al llenguatge que s'aprèn durant la infantesa, a casa i a l'escola. I precisament als col·legis és on els nens i nenes de Catalunya comparteixen més estona amb els que acaben d'arribar al nostre país. És molt comú veure nombrosos partits de futbol coincidint en un mateix pati d'escola. I precisament en aquest espai tan emblemàtic de l'IES Ferran Tallada de Barcelona, al barri del Carmel, és on ahir es va presentar la guia d'acollida lingüística al món de l'esport, per part de la Plataforma per la Llengua i la Fundació FC Barcelona.

En un pati equipat amb cistelles de bàsquet i porteries de futbol, i davant les espectaculars vistes de la ciutat de Barcelona, desenes de nens –majoritàriament immigrants– esperaven, uniformats amb la samarreta de FutbolNet –el programa per afavorir el desenvolupament humà i social a les escoles a través de l'esport–, la presentació oficial de la guia que ha de facilitar que la llengua, una vegada més, serveixi perquè els nouvinguts a Catalunya s'integrin al país.

Aguantant el molest vent, els joves van estar ben atents als discursos de les autoritats presents: el director del centre, Manel Belda; el president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder; la presidenta d'Eduvic, Adela Camí; la regidora d'Esports de l'Ajuntament de Barcelona, Maite Fandos, i el president del FC Barcelona, Sandro Rosell. Alguns curiosos ho van escoltar des dels voltants del pati, i fins i tot algun va cridar “Laporta, president!”

L'exemple del fundador

Rosell va voler saber quin era el nivell de barcelonisme dels joves assistents a l'acte i els va fer preguntes d'actualitat com el resultat i els golejadors del matx de diumenge contra el Rayo, però d'altres de coneixement de la història del Barça com el nom del fundador del club. Precisament va agafar la figura de Joan Gamper com a exemple per exposar l'objectiu de la guia que ahir es presentava. “Us explicaré una cosa –va començar dient Rosell–. Joan Gamper no era català. Era de Suïssa, i quan va venir es deia Hans Gamper. I aquí va aprendre català”, va narrar el mandatari blaugrana. “Volem que sigueu com Gamper, que va arribar, es va integrar al país, va parlar català i va fer, a més, que fos la llengua oficial del club”, va afirmar.

El president del Barça, envoltat de joves en acabar l'acte, els va demanar: “Enteneu i parleu el català” i va afegir: “Compartiu-lo amb tots els nens que vinguin al país.” “Aquesta serà la gran demostració que sentiu el club, que sou del Barça, que esteu a Barcelona, que viviu a Catalunya i que compartiu tots els valors que els catalans volem tenir, que és viure junts amb tota la gent que ve del nord i del sud, com diu el nostre himne”, va sentenciar.

La guia
Amb el català, xuta i gooool! té l'objectiu és destacar el paper de la llengua catalana com a eina integradora en l'esport. Recull el testimoni d'esportistes, com Eusebio, Gaby Cairo i Andrei Xepkin, i periodistes, com Joaquim Maria Puyal i Antoni Bassas. Es distribuirà a través de federacions i escoles de formació esportiva.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.