Més esport

Classificacions

16 segons en 3.475 km

Ciclisme. Hesjedal remunta els 31 segons a Joaquim Rodríguez i guanya el Giro amb la diferència més curta des del 1955. De Gendt acompanya el canadenc i el català al podi d'honor

El ciclisme català va viure ahir un dels èxits més rellevants de la seva història gràcies a la presència de Joaquim Rodríguez (Katiuixa) com a segon classificat al podi del Giro d'Itàlia, un èxit mai vist fins ara. Sempre quedarà, però, aquest petit regust amarg de saber que la glòria ha quedat tan a prop, a només un sospir de 16 segons, la diferència més curta des que el 1955 Fiorenzo Magni va batre Fausto Coppi per només 13 segons. Si un endeví hagués avisat Purito, abans de començar el Giro, que necessitaria aquest temps de més per guanyar probablement totes les estratègia haurien canviat. Qui lo sa?. En tot cas, la corona va ser finalment per a Ryder Hesjedal (Garmin), que va donar al Canadà no tan sols el seu primer Giro sinó l'èxit més rutilant de la història del ciclisme d'aquest país.

El duel entre els dos ciclistes, que va culminar davant el majestuós Duomo milanès, ha estat un dels més vibrants d'aquests últims anys al Giro. Rodríguez havia avisat dissabte que necessitava un miracle per guanyar, però el que realment sembla un miracle és que després d'un recorregut de més de tres mil quilòmetres d'una duresa extrema la diferència a la general hagi estat tan minsa.

El nou vencedor va haver de forçar al màxim en els 28,2 quilòmetres (el recorregut es va retallar dos quilòmetres per problemes de visibilitat) de la contrarellotge final pels carrers de Milà perquè Joaquim Rodríguez, tot i ser manifestament inferior en aquesta disciplina, el va obligar des del primer fins a l'últim metre, a deixar-s'hi l'ànima. Al final la diferència entre tots dos és la quarta més curta en els més de cent anys d'història del Giro.

Hesjedal i Rodríguez van sortir amb el mateix equipament, casc aerodinàmic i roda lenticular. Des del primer moment el del Garmin, aprofitant-se de les interminables rectes del circuit milanès, va fer valer el seu físic per prendre segon rere segon a Rodríguez, que a mitja contrarellotge semblava tenir el Giro perdut perquè ja havien volat els 31 segons d'avantatge amb els quals va començar la contrarellotge. Però ni tan sols així va poder respirar tranquil Hesjedal, que en els últims quilòmetres va donar símptomes d'esgotament físic i emocional. Rodríguez va anar a totes i va mantenir la incertesa fins al final.

Amb tot, el seu esforç va ser inútil per quedar-se la maglia però no per ser ovacionat pels seus fans, tant els que es van reunir a Milà com els que ho van seguir des de la sala la Cooperativa de Parets del Vallès. Rodríguez no només va pujar al podi, amb la seva canalla, a recollir el premi pel segon lloc sinó que també va aconseguir guanyar la classificació de la regularitat al davant de Mark Cavendish i per només un punt, una diferència mai vista.

A l'arribada Hesjedal va haver d'esperar, en els minuts més interminables de la seva carrera, com Rodríguez creuava esperitat la línia d'arribada amb un temps de 35:01, a 47 segons del canadenc, que es va abraçar amb la seva parella per gaudir d'un moment inoblidable en la seva trajectòria.

El del Garmin, un equip amb tota la seva base i estructura a les comarques gironines, és un ciclista caracteritzat per una capacitat de treball irreprotxable que ha aconseguit fer-se un nom entre els grans als 31 anys, encara amb temps per ampliar un palmarès modest però cultivat a base d'això que en diem cultura de l'esforç.

Estic trist perquè hem lluitat per la victòria durant els 21 dies. L'equip ha treballat molt bé i també he fet una bona contrarellotge
No té sentit posar-me a pensar en quin moment vaig perdre el Giro o si podia haver fet les coses millor. El ciclisme és així
Ryder Hesjedal ha estat millor que jo, de manera que el felicito perquè s'ha merescut el triomf