Més esport

Classificacions

Aposta a cop segur

Ciclisme. Sagan guanya la primera etapa del Tour en una arribada amb Cancellara i Boasson Hagen i és el vencedor més jove des d'Armstrong (93)

“És una etapa per a Sagan, per mi és el favorit.” Ho deia el francès Sylvain Chavanel (Omega) en una entrevista al lloc web oficial del Tour en relació amb qui podia ser el guanyador de la primera etapa en línia de la ronda francesa. Va ser una aposta segura, la de Peter Sagan (Liquigas). Perquè al final era a la Côte de Seraing, de 2,4 quilòmetres i en el sisè port de la jornada –tots de quarta categoria, però prou exigents perquè els esprintadors haguessin d'esperar a avui–. I a Sagan li va aparèixer la verge quan Fabian Cancellara es va escapar del grup quan faltava un quilòmetre i mig per arribar i va ser capaç d'atrapar Espàrtac. El suís va tornar a demostrar la capacitat explosiva de les seves cames però els 1.500 metres se li van fer llargs i va haver de gesticular amb el braç esquerre suplicant el relleu de l'eslovac. Fins i tot Boasson Hagen va ser capaç d'atrapar-los, perquè Sagan no va picar. I ja a l'últim quilòmetre es van trobar un suís que havia fet tot el treball de llançar l'escapada perquè pogués ser guanyadora, un eslovac a qui el perfil s'adaptava perfectament a les seves característiques i que duia quasi 1.000 metres llançat per una moto i un noruec que prou n'havia fet per acostar-se als dos candidats a guanyar –això sí, segon dia amb un altre Sky que està a punt de guanyar–. Desenllaç: victòria amb suficiència del bitxu, que va tornar a superar Cancellara –ho va fer en el pròleg de la Volta Suïssa– tenir temps de posar-se bé per la fotografia i que es converteix, amb 22 anys, amb el guanyador d'etapa més jove del Tour des que Lance Armstrong va deixar el llistó amb 21 el 1993. És clar que la victòria se li va estar a punt d'escapar amb la jugada de no donar relleu al mallot groc, com reconeixia Sagan, perquè així que Boasson Hagen havia arribat, Cadel Evans (BMC) rellançava el pilot.

Radio Shack, en va

La condició de líder de Cancellara va obligar el Radio Shack a gestionar la cursa. Ja des del tercer quilòmetre es va produir l'intent d'escapada i es va fer bo al cinquè, amb un grup de sis, entre els quals hi havia Pablo Urtasun (Euskaltel) i Michael Morkov (Saxo Bank), a 24 segons del mallot groc. I tenien l'objectiu d'esgarrapar els primers punts pel mallot de la muntanya i el de la regularitat. El grup va arribar a vorejar els quatre minuts d'avantatge, però el mateix equip de Cancellara i Frank Schleck va ser capaç de reduir l'avantatge fins a dos minuts, quan faltaven poc més de 50 quilòmetres per arribar. Després el BMC de Cadel Evans es va posar a treballar per neutralitzar-los, una situació que es va produir quan faltaven 9 quilòmetres per arribar i amb els equips en plena lluita per agafar els llocs bons fins que Chavanel ho va posar a punt i Cancellara va marxar, tot i que va acabar llançant Sagan.

1a etapa
1r. Fabian Cancellara (Radio Shack)
7:13
2n. Bradley Wiggins (Sky)
a 7
3r. Sylvain Chavanel (Omega)
a 7
4t. Tejay Van Garderen (BMC)
a 10
5è. Edvald Boasson Hagen (Sky)
a 11
6è. Brett Lancaster (Greenedge)
a 11
7è. Patrick Gretsch (Argos)
a 12
8è. Denis Menchov (Katuixa)
a 13
9è. Philippe Gilbert (BMC)
a 13
10è. Andriy Grivko (Astana)
a 15
11è. Cristopher Froome (Sky)
a 16
General
1r. Fabian Cancellara (Radio Shack)
7:13
2n. Bradley Wiggins (Sky)
a 7
3r. Sylvain Chavanel (Omega)
a 7
4t. Tejay Van Garderen (BMC)
a 10
5è. Edvald Boasson Hagen (Sky)
a 11
6è. Brett Lancaster (Greenedge)
a 11
7è. Patrick Gretsch (Argos)
a 12
8è. Denis Menchov (Katuixa)
a 13
9è. Philippe Gilbert (BMC)
a 13
10è. Andriy Grivko (Astana)
a 15
11è. Cristopher Froome (Sky)
a 16
12è. Peter Velits (Omega)
a 17
13è. Cadel Evans (BMC)
a 17
14è. Vincenzo Nibali (Liquigas)
a 18
15è. Ryder Hesjedal (Garmin)
a 18
16è. David Millar (Garmin)
a 18
17è. Stephen Cummings (BMC)
a 18
18è. Jens Voigt (Radioshack)
a 19
19è. Andreas Kloden (Radio Shack)
a 19
20è. Nick Nuyens (Saxo Bank)
a 20
L'equip ha treballat molt bé tot el dia i he intentat aconseguir la victòria. Atacar és la millor defensa. No sóc esprintador i per això he atacat des de lluny
Fabian Cancellara
radioshack
Quan ha atacat Chavanel he pensat que la cursa se'ns podria escapar. El moviment ha estat molt dur, però m'he estimat més seguir el pla que havíem previst.
Peter Sagan
LIQUIGAS
Si entro en el relleu amb Cancellara, no guanyo. Sabíem que seria un dels més forts en el final i he estat atent per agafar-li la roda. Després de l'atac rodava fort i no hi he pogut col·laborar
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.