Més esport

L'etern debat

Ciclisme. Tour de França. Victòria de Luis León Sánchez en la primera etapa als Pirineus, marcada per les múltiples punxades al Coll de Peguera

La línia on es coronava el Coll de Peguera amb la seva bicicleta sense roda posterior i esperant que arribés algun BMC perquè li deixés la seva; mentrestant, l'australià mirava endavant maleint, segurament, el seu company d'equip i líder de la classificació de joves, Tejay Van Garderen, que es va mantenir en el grup dels favorits. Arriba Amaël Moinard (BMC), també amb la roda del darrere punxada... Quanta fatalitat junta. Però és que després de perdre dos minuts a dalt de l'últim port del primer dia als Pirineus, a Evans se li va punxar la roda del davant; també se li va punxar a Bradley Wiggins, però va tenir més sort i va ser a la baixada i amb el cotxe de l'Sky relativament a prop –el mallot groc va poder canviar de bicicleta, directament–. Jean-François Pescheux, director tècnic del Tour, va confirmar minuts després de l'arribada que hi havia hagut un sabotatge i que en les últimes rampes de Peguera algú havia llançat xinxetes. Les conseqüències, 30 punxades en un grup de 50 i la caiguda de Robert Kiserlovski –l'Astana va haver d'abandonar–. Però la confusió ja s'havia apoderat del pilot on circulaven els favorits –s'havien trobat pluja, també–. Wiggins, amb Evans 4t a la general a més de 3 minuts, va fer parar el grup. Sí, l'etern debat sobre si enmig d'una cursa s'ha d'esperar el rival. L'únic de saltar endavant sense fer cas de l'aturada va ser Pierre Rolland (Europcar), 9è a la general. I és clar, Lotto i Liquigas veien amenaçats els llocs de Van den Broeck i Nibali. L'esbroncada col·lectiva de tot el BMC a un cotxe de Liquigas quan estaven enllaçant Evans amb el pilot va ser monumental. La mateixa organització del Tour va demanar que els favorits anessin junts fins al final perquè el sabotatge no influís en la general.

La lluita, al davant

Aliens a les punxades i el rebombori que havien causat, al davant hi havia un grup de 5 candidats a la victòria, després que Sandy Casar, Peter Sagan i Gorka Izaguirre haguessin passat per l'últim cim en solitari. Els acompanyaven Luis León Sánchez i Philippe Gilbert. Sánchez va atacar quan faltaven 11 km per arribar i conscient que en un final ajustat Sagan seria superior. I ho va fer quan Casar marcava el ritme i Sagan menjava. De seguida va agafar marge –14 segons en el primer quilòmetre, 20, quan en faltaven 8, i 40, quan en faltaven 2– i va poder celebrar el triomf a consciència.

14a etapa (191 km)
1r Luis Leon Sanchez (Rabobank)
4h50:29
2n Peter Sagan (Liquigas)
a 47
3r Sandy Casar (FDJ)
m.t.
4t Philippe Gilbert (BMC)
m.t.
5è Gorka Izaguirre (Euskaltel)
m.t.
6è Sergio Paulinho (Saxo Bank)
a 2:51
7è Sébastien Minard (Ag2r)
m.t.
8è Martin Velits (Omega)
a 3:49
9è Eduard Vorganov (Katuixa)
a 4:51
10è Steven Kruijswijk (Rabobank)
a 4:53
11è Cyril Gautier (Europcar)
a 14:53
12è Luis Angel Mate (Cofidis)
a 18:15
13è Julien Simon (Saur)
m.t.
14è Mikael Cherel (Ag2r)
m.t.
15è Bradley Wiggins (Sky)
m.t.
16è Cadel Evans (BMC)
m.t.
General
1r Bradley Wiggins (Sky)
64h41:16
2n Christopher Froome (Sky)
a 2:05
3r Vincenzo Nibali (Liquigas)
a 2:23
4t Cadel Evans (BMC)
a 3:19
5è Jurgen VD Broeck (Lotto)
a 4:48
6è Haimar Zubeldia (R. Shack)
a 6:15
7è Tejay van Garderen (BMC)
a 6:57
8è Janez Brajkovic (Astana)
a 7:30
9è Pierre Roland (Europcar)
a 8:31
10è Thibaut Pinot (FDJ)
a 8:51
11è Andreas Klöden (R. Shack)
a 9:29
12è Frank Schleck (R. Shack)
a 9:45
13è Nicola Roche (AG2R)
a 10:49
14è Jérôme Coppel (Saur)
a 11:27
15è Chris Horner (R. Shack)
a 12:41
16è Denis Mentxov (Katiuixa)
a 17:21
Tinc classe per no atacar quan hi ha punxades. M'Han molestat els retrets
Pierre Rolland
EUROPCAR
He tingut un dia dramàtic. I si no hagués tingut els meus BMC?
Cadel Evans
BMC
Vèiem que alguna cosa no anava bé. No s'ataca algú que té mala sort
Bradley Wiggins
SKY
Aquest any semblava impossible, però ho he aconseguit
Luis León Sánchez
RABOBANK
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.