Més esport

El TAS dóna la raó a Àngel Mullera, que serà a Londres

Londres 2012. L'atleta lloretenc guanya la triple demanda d'urgència interposada a la federació espanyola, el Consell Superior d'Esports i el Comitè Olímpic Espanyol

El Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) va obligar ahir el Comitè Olímpic Espanyol (COE) a readmetre l'atleta lloretenc Àngel Mullera (Lloret de la Selva) en l'equip olímpic després que aquest hagués estat exclòs per la Federació Espanyola d'Atletisme a petició del Consell Superior d'Esports (CSD). Els tres organismes van ser incapaços, en una vista d'urgència a Londres, de defensar les seves tesis al davant dels advocats de Mullera, que van demostrar que no hi havia cap prova que lligués l'atleta amb activitats relacionades amb el dopatge.

Mullera ja figurava en la llista d'inscrits dels Jocs i el TAS va informar ahir mateix a la federació espanyola que no el pot substituir Sebastián Martos, l'atleta designat per viatjar a Londres en comptes del català.

El TAS va considerar, tal com va defensar Mullera des del primer moment, que els correus electrònics filtrats pel diari As i enviats a la federació espanyola per un denunciant anònim no eren arguments prou sòlids per deixar-lo fora dels Jocs, tot i la insistència del CSD i del secretari d'Estat per l'Esport de considerar-lo un esportista “sospitós”.

El TAS va haver de resoldre el cas per la via d'urgència, a través del TAS Ad Hoc, organisme que opera en els Jocs Olímpics per resoldre situacions que necessitin una resposta de menys de 24 hores. Mullera havia presentat tres demandes, una contra la federació, una altra contra el CSD i una tercera contra el COE.

Els representants de l'atleta van presentar entre altres proves l'expedient obert per la federació espanyola (redactat per la pressió del CSD) que no es va fer a través del comitè de disciplina, sinó d'un comitè tècnic. L'atleta i la federació espanyola haurien pactat una estratègia en comú per evitar una exclusió que en àmbits jurídics s'ha considerat “escandalosa”. En l'expedient de la federació, l'organisme ja deixava clar que tot i l'acusació de “conducta antiesportiva” per tot l'afer dels correus electrònics no podia acordar cap “mesura provisional de suspensió”, que era el que exigia realment el secretari de l'Estat per l'Esport, Miguel Cardenal, entossudit a fer de l'afer de Mullera la seva bandera personal en la lluita contra el dopatge.

El CSD i el secretari d'Estat per l'Esport, Miguel Cardenal, van decidir que l'atleta no havia d'anar als Jocs arran d'una informació publicada al diari As segons la qual uns correus electrònics “provarien” que l'atleta hauria seguit un pla de dopatge amb EPO. La federació, que va haver d'actuar contra l'atleta a petició del CSD, li va oferir l'única sortida possible: anar al TAS, l'única fórmula perquè el CSD, primer, i el COE, després, es veiessin obligats a acceptar la inclusió d'un atleta al qual fa setmanes que culpen indirectament de dopatge, tot i que ha superat sense problemes tots els controls antidopatge previs als Jocs.

Les sèries de classificació dels 3.000 m obstacles tindran lloc divendres, el primer dia de competició atlètica. El temps, doncs, corria per a l'atleta, que ahir va tornar a Lloret per entrenar-se en espera de tornar a viatjar cap a Londres ja com a membre oficial de l'expedició.

El CSD va anunciar ahir, a Londres, la seva intenció de fer avui un comunicat per respondre la decisió del TAS, contrària als seus interessos.

DIVENDRES

Mullera podrà córrer divendres les sèries de classificació dels 3.000 m obstacles

L'eufòria del substitut, Martos

Sebastián Martos, l'atleta que va ser cridat per substituir Mullera, viu aquests dies amb emoció gens continguda l'espera pel debut olímpic de divendres. “Estic motivat i amb ganes de destacar, un bateig olímpic no és una cosa que passi cada dia”, va declarar l'atleta en un acte a Jaén després de tornar d'una concentració de deu dies a Lleó.

La federació no l'ha suspès

“La federació espanyola ha rebut un correu electrònic del TAS segons el qual no ens autoritza a substituir Mullera per Sebastián Martos”, però no tenim els arguments. Caldrà estudiar-ho amb als advocats per veure quines conseqüències té després de parlar amb el CSD i el COE”, va declarar ahir mateix el director general de la federació, José Luis de Carlos. El representant de la federació també va recordar que Mullera no ha estat mai suspès oficialment.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.