Més esport

Miguel Cardenal acusa: “Mullera no és innocent”

Londres 2012. El secretari d'estat per l'Esport considera que l'atleta de Lloret no ha de córrer a Londres i ordena al comitè de competició de la federació que es reuneixi avui d'urgència

Àngel Mullera es va llevar ahir conscient que ningú el podia deixar fora de la cita olímpica després de la contundent decisió de dimarts del Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS), que va obligar la federació espanyola i el Comitè Olímpic Espanyol (COE) a readmetre'l a l'equip. Amb tot, la campanya per deixar-lo fora continuarà fins a l'últim segon. La pressió per fer-ho va continuar ahir amb més força que mai, a través dels diaris Marca i As, que van demanar al Consell Superior d'Esports (CSD) i el COE que impedissin amb la fórmula que puguin que el català corri demà les sèries dels 3.000 m obstacles.

El secretari d'estat per l'Esport, Miguel Cardenal, va declarar a Radio Marca que, tot i la decisió del TAS, Mullera “no és innocent” perquè va fer un intercanvi de correus amb un personatge que li proposava dopar-se. Des del primer moment, el lloretenc va explicar que havia rebutjat aquesta proposta. La pressió del CSD obligarà avui el comitè de competició de la federació espanyola a fer una última reunió –probablement per telefon– per prendre una sentència definitiva que hauria de ser favorable a l'atleta ja que la federació internacional ha avançat que no permetrà inscriure cap altre atleta que no sigui Mullera.

Dimarts, quan va arribar de Londres, l'atleta va deixar clar que està en plenes condicions de competir: “He estat tres dies sense entrenar-me, però tot això m'ha enfortit psicològicament.”

La resolució del TAS de dimarts precisa que la federació espanyola va intentar excloure l'atleta per “raons tècniques” i no tenia dret a fer-ho, ja que el lloretenc tenia millor marca que Sebastián Martos, el fondista cridat per substituir-lo. La federació va redactar l'expedient pressionat pel CSD, però va donar a l'atleta el marge de presentar el recurs al TAS i guanyar-lo. Així, Mullera aniria als Jocs amb el permís del tribunal internacional i no de la federació espanyola, que des del principi va estar en contra d'obrir aquest expedient.

L'“escàndol”

A la portada del Marca d'ahir, el rotatiu va posar una foto de Mullera més gran que la de Michael Phelps (rècord històric amb 19 medalles) amb l'explícit títol d'“Escàndol”. En una peça d'opinió, el diari assegura que amb aquest cas la “tolerància zero” que pregonen els estaments espanyols se'n va en orris, lamenta que el TAS es mostrés inflexible amb el ciclista Alberto Contador i que en canvi s'hagi mostrat partidari de les tesis de Mullera. A l'As, per la seva banda, el seu director, Alfredo Relaño, també lamenta que Mullera pugui córrer donant per fet que els correus electrònics demostraven la seva culpabilitat; i el redactor Luis Nieto, en una peça d'opinió, també lamenta que el TAS culpés Contador –que va donar positiu– i no Mullera.

L'atleta va entrenar-se ahir al matí a les pistes de Lloret a les ordres d'Isidre Jiménez i avui volarà un altre cop cap a Londres, per ocupar el seu lloc a la vila olímpica i preparar la cursa de divendres.

El precedent d'Hermida

Per a la federació espanyola suposa un alt risc jurídic deixar Mullera sense Jocs. El 2006 la Federació Espanyola de Ciclisme va excloure de l'equip que havia de córrer el mundial de BTT Josep Antoni Hermida i el va acusar d'estar implicat en l'operació Port. Hermida va demandar la federació, que el va haver d'indemnitzar.

LES FRASES

Algú que intercanvia correus com els que van sortir a la premsa no és innocent
Miguel Cardenal
Secretari d'Estat
No m'he pogut entrenar tots els dies, però la motivació per competir és encara més gran
Àngel Mullera
Atleta
8 de juliol
Mullera fa la mínima A dels 3.000 m obstacles per als Jocs de Londres i s'assegura la classificació.
19 de juliol
El diaris ‘As' i ‘El País' acusen l'atleta, basant-se en uns correus electrònics, de seguir un calculat pla de dopatge per obtenir la classificació per als Jocs.
20 de juliol
La federació espanyola diu que els correus electrònics són “paper mullat”, que no pot sancionar l'atleta i que el CSD ja els coneixia des de feia mesos.
21 de juliol
Es fa una manifestació a Lloret de Mart en suport de l'atleta amb la presència de l'alcalde de la ciutat, Romà Codina, i dels companys del club.
23 de juliol
L'atleta i els seus advocats demanden la federació, el CSD i el Comitè Olímpic Espanyol al TAS com a procediment d'urgència.
25 de juliol
La federació espanyola, a instàncies del CSD, obre expedient a l'atleta per “conducta poc esportiva”, però no el suspèn cautelarment, que és el que volen les autoritats espanyoles.
26 de juliol
El secretari d'estat per l'Esport, Miguel Cardenal, reitera en una entrevista la necessitat de sancionar Mullera, perquè no dóna bona imatge a l'esport espanyol.
31 de juliol
El TAS, reunit d'urgència a Londres, dóna la raó a Àngel Mullera, que podrà competir en els Jocs.
1 d'agost
La federació accepta la resolució del TAS, però el CSD i el COE la pressionen perquè suspengui l'atleta i aquest no pugui córrer.
2 d'agost
Mullera vola cap a Londres.

L'alcalde de Lloret denuncia una cacera de bruixes

L'alcalde de Lloret, Romà Codina, va donar suport i va aconsellar des del primer moment Àngel Mullera, que va formar part de la seva llista electoral en les últimes eleccions municipals. “La veritat és que han passat coses estranyes, un atleta que ha superat set controls antidopatge en els últims sis mesos no es pot veure en una situació com aquesta”, va assenyalar, i va remarcar que ha trobat tot l'afer molt “desagradable”.

Codina també va mostrar-se favorable a continuar buscant els responsables de la situació. “Ara el que hem de fer és gaudir del moment i de la seva participació olímpica, però després hem de continuar buscant qui hi ha al darrera d'aquesta cacera de bruixes.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.