Més esport

L'obertura catalana

Escacs. El president de la federació, Tony Ayza, admet l'intent de reconeixement internacional i anuncia que expediran llicències alienes a l'espanyola

La Federació Catalana d'Escacs va ingressar a la federació internacional el 1925 i s'hi va estar fins al 1929, any en què va ser substituïda per la federació espanyola. Els responsables de la internacional van preguntar llavors a la catalana si volien continuar-hi, però en plena dictadura de Primo de Rivera aquests no es van atrevir ni tan sols a contestar. Aquest és l'argument al qual s'ha agafat la junta actual de la federació catalana, presidida per Toni Ayza, per demanar el seu reingrés a la FIDE. La primera resposta rebuda per part del directiu executiu de la internacional, Nigel Freeman, és que els estatuts impedeixen Catalunya ser reconeguda fins que no sigui independent. La federació, doncs, s'ha afegit al procés de transició nacional i s'ha adherit a l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC).

Ayza explica que els estatuts de la FIDE es van canviar el setembre de l'any passat. Fins llavors l'organisme havia acceptat tota mena de federacions nacionals sense necessitat de tenir comitès olímpics propis. “Vam aprovar la petició d'ingrés en l'assemblea del novembre i crèiem que els estatuts encara ens deixaven la porta oberta”, afegeix el president. La proposta es va aprovar per una majoria absoluta de vots en l'assemblea (14 a favor i 2 abstencions). Ayza remarca amb èmfasi que gairebé tots els clubs del cinturó industrial i del Baix Llobregat de la propostes de demanar l'ingrés a la FIDE i d'adherir-se a l'ANC. “Hi ha el cas del Mollet, per exemple, que va fer un referèndum intern i va guanyar la posició favorable a les nostres tesis.”

Ayza assenyala que els passos que fa la federació per al seu propi reconeixement no s'aturaran. “Ho fem perquè creiem que com a país i entitat hem de seguir el nostre propi camí.” El mateix Ayza, responsable fins fa poc de les relacions internacionals en la federació espanyola, ha dimitit del seu càrrec, igual que els altres dos membres catalans que hi havia a la junta de la federació espanyola: Pepe Viñas i Jordi Paraire.

Abans de sotmetre's a la jurisprudència del COI en matèria d'acceptació de nous membres, la FIDE havia admès històricament països esportius com ara Palestina, Escòcia, Gal·les i les Antilles Neerlandeses, que competeixen amb els seus propis equips. “A la federació espanyola no li agrada la nostra vocació internacional, però no tinc proves per assegurar que van ser ells els que van forçar un canvi en els estatuts de la FIDE.” Encara que la catalana no pugui retornar a la internacional, en la propera assemblea (novembre del 2013) s'aprovaran alguns canvis que reforçaran la seva pròpia independència respecte a la federació espanyola. “El tema més important és el de les llicències. La federació espanyola en vol pujar un 30% el preu i nosaltres les mantindrem al mateix preu per a tots aquells que vulguin estar inscrits a la catalana i no a l'espanyola. Segons els meus càlculs, l'espanyola perdrà de cop uns sis mil dels set mil federats que té a Catalunya. Veurem com s'ho prenen”, afegeix.

La federació catalana aglutina un 30% de tots els federats en l'àmbit espanyol i, segons el seu president, organitza el 40% de l'activitat.

MAJORIA ABSOLUTA

Catorze dels setze membres de la junta van aprovar demanar l'ingrés a la FIDE

RAONS HISTÒRIQUES

La catalana va entrar a la FIDE el 1925, i l'espanyola ho va fer el 1929

Un joc mil·lenari

L'any 1008, el comte Ermengol d'Urgell va especificar en el seu testament que les seves peces d'escacs havien de ser cedides al convent de Sant Iu, a prop de Nimes, llavors un domini català. Aquest és el testimoni escrit més antic que es té dels escacs a Europa. En homenatge a aquest fet, el gran mestre polonès Savielly Tartakower va instaurar en el torneig que es va fer en l'Exposició Universal (1929) la reconeguda obertura catalana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.