Infraestructures

URBANISME

Aliança dels alcaldes del PSC contra la llei de costes

Consideren que la llei estableix excepcions que beneficien interessos particulars i obre la porta a la desclassificació d'espais protegits

Pel PSC, els criteris de protecció ara són “molt arbitraris”

Els alcaldes socialistes gironins van mostrar ahir el seu rebuig frontal a la llei de costes, que dijous va ser aprovada pel Congrés dels Diputats, ja que consideren que estableix excepcions que beneficien interessos particulars i obre la porta a la desclassificació d'espais protegits. L'alcalde de Palafrugell i primer secretari del PSC a les comarques gironines, Juli Fernández, va recordar ahir en nom dels alcaldes que “la llei de costes és vital per a molts municipis del litoral gironí que depenen econòmicament de la protecció del paisatge marítim, principal actiu d'atracció turística del nostre territori”.

El primer secretari del PSC assegura: “La desprotecció del litoral propiciada pel PP, amb la complicitat de CiU, consolida un model urbanístic especulatiu que l'única cosa que ha aconseguit és que la crisi econòmica sigui avui més profunda en el nostre territori que en altres països.” Per Fernández, que vol aplicar la crítica més enllà de l'òrbita socialista, no existeix una unanimitat a favor de la llei per part de molts alcaldes, a banda del color polític i del que el seu partit votés al Congrés.

Pels alcaldes socialistes, i segons Fernández, “la llei de costes estableix criteris de protecció molt arbitraris, obre la porta a la desclassificació d'espais protegits i exclou amarradors i ports privats del domini públic maritimoterrestre; afavoreix, així, interessos particulars en contra de l'interès públic”. Per això, creu que només atenent les singularitats que s'havien donat, com és el cas de Platja d'Aro, Castelló d'Empúries i Roses, que calia abordar pel perjudici dels afectats, la llei aprovada pels socialistes continuaria sent perfectament vigent.

Fernández també ha recordat que CiU ja va votar a favor de la reforma de la llei del sòl impulsada el 1998 pel govern de José María Aznar, una norma que, “als ulls de molts experts, és una de les principals causes de la bombolla immobiliària que ha agreujat els efectes de la crisi econòmica a Espanya”.

La recent aprovació comporta, però, que els consistoris del litoral gironí, siguin del partit que siguin, ja hagin iniciat un procés tècnic d'estudi per valorar com pot afectar el seu municipi. Aquest és el cas de l'alcaldessa de Tossa de Mar, Gisela Saladich, que opina que la nova llei pot solucionar problemes, però en pot crear d'altres: “Ara estem estudiant la llei aplicada al nostre municipi i ens cal temps per poder-ne fer una valoració en profunditat.” En el mateix sentit, Joan Figueres, alcalde de Cadaqués, explica que hauran d'estudiar el nou text per valorar si la llei afectarà o no el litoral del municipi. A Platja d'Aro, tot i una primera valoració positiva, el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Pep Solé, ja ha avisat que no s'acaba de veure clar el procés pel qual s'haurà de reclamar la titularitat dels béns.

Més informació de la llei de costes, a la pàgina 51.

LA FRASE

Estableix criteris de protecció arbitraris i obre la porta a la desclassificació d'espais protegits
Juli Fernández
alcalde de palafrugell i primer secretari del PSC
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.