Política

CiU i ERC proposen revertir les retallades per llei

Acord entre govern i republicans per autoobligar-se a eliminar els ajustos en sanitat i educació quan es recuperi el nivell d'ingressos

Fan una crida a obtenir el suport dels sindicats i les patronals

El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, i el d'ERC, Oriol Junqueras, presenten una proposta de resolució per eliminar les retallades per llei tot just es recuperi el nivell d'ingressos anterior a la crisi econòmica. Cada punt de recuperació hauria de ser, segons Junqueras, un punt menys en les retallades. Tanmateix, segons Turull, també es podrien dedicar aquests diners a la reactivació de l'economia o al pagament del deute extern. L'acord, exhibit ahir al Parlament, proposa instar el govern a modificar la llei d'estabilitat pressupostària catalana, que fixa entre altres qüestions els límits de dèficit de la Generalitat pel 2018.

La seva intenció és que d'aquesta manera les retallades que s'han fet fins ara en l'estat del benestar siguin revertides a mesura que l'economia millori. Ara, però, opinen que no és factible. D'aquesta manera es podria arribar a una situació similar a la d'abans que el govern de CiU iniciés les retallades pressupostàries i s'apugessin impostos i taxes.

Convergents i republicans van presentar l'acord públicament perquè el que pretenen és convidar totes les altres formacions polítiques i els agents econòmics i socials a participar en l'acord. Van aprofitar per fer una crida als sindicats i a la patronal perquè, aprofitant la cimera econòmica que està prevista per dimecres que ve, es concretin les xifres d'aquesta reversió i així s'arribi a un pacte. El que pretenen és oferir la possibilitat de “sumar voluntats” per establir un “contracte programa” per decidir on aniran destinats els diners quan la situació econòmica millori.

El document insta a fer que la recuperació d'ingressos públics ajudi a aquesta reversió de retallades i que d'aquesta manera s'incentivin polítiques d'estímul a la creació d'ocupació i a la regeneració de l'activitat econòmica. Envers els futurs recursos públics per partides de despesa, es vol imposar un ordre de prioritats en què hi hagi en primera línia “el restabliment de les cobertures socials en els àmbits educatius, sanitaris i socials”, i que es restitueixin les modificacions que han experimentat els sous dels treballadors públics.

Un altre dels punts que incorpora l'acord dels dos grups parlamentaris és que, si d'ara endavant s'han de fer més retallades, s'intenti prioritzar prèviament “l'augment de l'eficiència i la reducció i minimització de les despeses més prescindibles”.

Difícilment s'afegiran a l'acord els partits de l'oposició, sobretot ICV-EUiA, Ciutadans o la CUP, que fa anys que denuncien les retallades i critiquen el pagament del deute. C's va assegurar ahir que la resolució és una “altra cortina de fum”, ja que el govern no ha presentat “ni una sola mesura” per sortir de la crisi aquesta legislatura.

Volem que ens acompanyin en aquest procés de diàleg, i fer tot el possible perquè es pugui complir
Oriol Junqueras
president d'erc
No és important qui ho diu, sinó què es diu. Buscarem un gran acord dins i fora del Parlament
Jordi Turull
president de ciu al parlament
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.