Política

Mas batalla amb Rajoy per un dèficit superior al 2%

Els dos presidents conversen sobre la flexibilització de l'objectiu en un context de tensió pel procés sobiranista

El conseller Mas-Colell hi aprofundeix en reunions tècniques amb els ministres Montoro i De Guindos

Ofensiva negociadora pel dèficit en plena confrontació política pel procés sobiranista. Els governs català i espanyol van multiplicar ahir els contactes al màxim nivell aprofitant el desembarcament a Catalunya de Mariano Rajoy, Cristóbal Montoro i Luis de Guindos. Convençut que les discrepàncies per l'exercici del dret a decidir es dirimiran, almenys de moment, al Tribunal Constitucional, el gabinet d'Artur Mas va focalitzar els esforços en la batalla pel dèficit. El missatge català cap a La Moncloa és que Catalunya necessita un objectiu superior al 2% i que amb l'1,2% que el govern espanyol ha fixat de mitjana als territoris Catalunya no tancarà el pressupost.

Així ho va transmetre Mas al president espanyol durant els vint minuts de conversa que van mantenir després d'un dinar amb motiu de la inauguració del Saló de l'Automòbil a Barcelona. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, també es va reunir amb els ministres d'Hisenda i Economia per separat, durant una hora amb cadascun, a la delegació del govern espanyol i a la conselleria, segons fonts del govern. Altres fonts asseguraven, no obstant això, que Mas es va veure igualment amb De Guindos.

El propòsit dels contactes del president i el conseller era evitar la imposició d'una retallada de 3.600 milions d'euros més. La Generalitat defensa que a Catalunya li correspon un sostre del 2,1%, un terç del dèficit global espanyol, que, encara sense el vistiplau definitiu de Brussel·les, serà del 6,3% del PIB. El percentatge és correlatiu al pes de la despesa autonòmica. Pel govern català, l'1,2% de mitjana està massa lluny de la proporció que considera justa. La Generalitat intenta pressionar La Moncloa abans que concreti oficialment quin és el repartiment definitiu, i per primer cop asimètric, dels objectius dels territoris.

Plantada política

L'executiu de Mas no espera disposar oficialment de la xifra determinant fins que Madrid tingui el sí definitiu de la Unió Europea. Mentrestant, CiU i ERC tenen clara quina és l'alternativa si Madrid no afluixa la corda: una plantada política, que no és cap altra cosa que mantenir la pròrroga pressupostària. El decret vigent que la regula, però, és excessivament restrictiu amb la despesa; s'ajusta a l'anterior objectiu del 0,7%, indigerible per a un país que ha estat víctima d'una retallada de 4.000 milions en dos anys i té un dèficit fiscal mitjà anual del 8% del PIB. “Si cal confrontació, hi haurà confrontació”, va sentenciar dimecres passat Artur Mas des del Parlament.

Els dos governs esgoten la via del diàleg perquè la batalla per la reducció del dèficit no faci descarrilar definitivament la complicada relació institucional. La Moncloa i la Generalitat ja estan immerses en un evident context de tensió pel procés sobiranista, agreujat per la suspensió, dimecres, de la declaració sobiranista per part del Tribunal Constitucional. Poc abans de la conversa d'ahir entre Mas i Rajoy, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, insistia des de Madrid que impugnaran totes les passes del govern català en el procés sobiranista, començant pel Consell Assessor per a la Transició Nacional i continuant per la comissió d'estudi del dret a decidir, aprovada amb un ampli suport del Parlament.

Rajoy demana unitat

Envoltats d'una nombrosa representació institucional i empresarial del sector de l'automòbil, Rajoy i Mas van evitar les referències explícites a la reivindicació de la consulta catalana en els seus discursos públics. El president espanyol, no obstant això, va apel·lar a la unitat de l'Estat en una metàfora inspirada en la fórmula 1. “Espanya és un gran equip, plural i diferent, obert i solidari”, va dir, per advertir que podrà ser “millor” com “més capaç sigui de fixar objectius comuns”. Ara bé, Rajoy no va dubtar a defensar la futura llei d'unitat de mercat, que la Generalitat deplora perquè trepitja competències de Catalunya. Mas va centrar la seva intervenció a reclamar al president espanyol que desencalli aquest any el corredor ferroviari del Mediterrani. Rajoy va defugir assumir-ne el compromís.

Catalunya té [...] una situació complicada, però una base industrial ferma
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Sembla que aquest és l'any clau definitiu i tindrem aquesta infraestructura
Necessitem el corredor ferroviari mediterrani per tenir una indústria integrada a Europa
No podem aspirar a res gran si no som grans, si no tenim la solidaritat d'un gran equip
Espanya és un gran equip. Plural, diferent. Com més gran sigui [...], més podem aspirar a ser millors
Aquesta terra és [...] de convivència i un mirall de la pluralitat del nostre país
Mariano Rajoy
PRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL

Del verb ‘plasmar'

Hi ha polítics propers als periodistes i d'altres que ho són menys. I n'hi ha que fugen i s'ensenyen a través d'una pantalla de plasma. Només els fotògrafs i càmeres es van poder acostar ahir durant uns minuts a Mariano Rajoy en el dinar que va oferir amb empresaris del sector de l'automòbil en un luxós hotel barceloní. Als redactors, els que fan preguntes, els van tancar en una sala petita i fosca (literalment, la bodega de l'hotel) amb les imatges servides en pantalla: prohibit preguntar, prohibit observar. No facin cas del diccionari. Plasma ve del verb plasmar, que vol dir ‘donar forma'. I d'aquí ve la derivada: el que modelen els
assessors que no ho alteri la crua realitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.