Política

Mas avisa dels contraris al dret a decidir

El president alerta de “les pells de plàtan” en el procés cap “a la llibertat”

La trobada amb Mariano Rajoy, divendres, coincidint amb la inauguració del Saló de l'Automòbil, va suposar un parèntesi en la reivindicació del dret a decidir. El president de la Generalitat, Artur Mas, el va tancar ahir quan va alertar de les dificultats del procés però també dels que en són detractors. Aficionat a les metàfores, Mas va fer del nou rumb emprès per Catalunya “una escala que porta a la llibertat” i en aquest camí va alertar dels que “ens volen serrar alguns barrots” i “posar-nos pells de plàtan per si algú rellisca”.

“Anirà endavant”

Mas feia aquestes declaracions després que el Tribunal Constitucional hagi suspès cautelarment la declaració de sobirania –dimecres– i també després que la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, insistís ahir que el govern espanyol recorrerà contra qualsevol actuació que interpreti com a sobiranista i, per tant, també contra la comissió parlamentària pel dret a decidir.

Tot i aquests moviments per tallar les ales al procés d'arrel, el president de la Generalitat va defensar que “el camí que està seguint Catalunya anirà endavant”. I va basar l'afirmació en el fet que “hi ha molta gent que està compromesa” amb la via del dret a decidir i amb l'Estat propi. “És un objectiu que pot ser àmpliament compartit a casa nostra, sobretot si entenem que, per arribar-hi, primer el que cal fer és una cosa tan estrictament democràtica com donar veu a la gent perquè pugui decidir”, va assegurar el president de l'executiu català.

Mas va inaugurar la reconstrucció de la zona central de la Cartoixa d'Escaladei. Ho va fer just el dia després de reunir-se, durant uns vint minuts, amb el president del govern espanyol. La trobada amb Rajoy, però, va estar centrada en la demanda que es flexibilitzi el dèficit per a Catalunya, que l'executiu estatal situa de mitjana en un 1,2 per als territoris i que ahir el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va deixar clar que en el cas català no superarà el 2% tal com reclama la Generalitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.