Política

Montoro no creu negociable un dèficit superior al 2%

El ministre d'Hisenda alerta que no es fixarà un objectiu per a Catalunya que sigui més alt que el percentatge liquidat del 2012

Considera que es llançaria un missatge de “retrocés” als mercats

“No és negociable.” Amb aquesta rotunditat va rebutjar ahir el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, la demanda de la Generalitat perquè el sostre de dèficit per a aquest any sigui del 2,1%. L'endemà de la conversa entre Artur Mas i Mariano Rajoy i de les reunions del conseller Andreu Mas-Colell amb el mateix Montoro i el ministre d'Economia, Luis de Guindos, el govern espanyol alertava que no està disposat a cedir tant. El punt de partida de la flexibilització està per sota del 2%, segons el titular d'Hisenda. Tenint en compte que Catalunya va tancar l'any passat amb un forat de l'1,9%, Montoro no troba raonable que el llindar del 2013 el superi. La seva tesi és que, si això es produís, es faria “un flac favor” a Catalunya perquè el missatge que es llançaria als mercats, als quals la Generalitat ja no té accés directe per endeutar-se, és que s'està “retrocedint”.

CiU i ERC hi insisteixen

És així com Montoro va treure pes a la reivindicació catalana perquè el topall de dèficit de la Generalitat sigui un terç del volum total de l'espanyol, que es dóna per fet que se situarà en el 6,3% en l'espera que tingui el vistiplau definitiu de Brussel·les. Per Montoro, el 2,1% és només el màxim amb què el gabinet d'Artur Mas intenta tibar la negociació. El govern català, no obstant això, al·lega que fins i tot amb un 2% hauria d'empassar-se el tràngol d'ajustar 1.800 milions, sobretot per l'augment dels interessos del deute i el decrement d'ingressos com els que van aportar l'any passat les privatitzacions de les Aigües Ter-Llobregat i els túnels de Tabasa i Cadí. L'objectiu mitjà fixat ara per a les comunitats autònomes, de l'1,2%, suposaria una retallada addicional de 3.400 milions. No obstant això, Hisenda ha confirmat que el repartiment d'aquesta mitjana serà asimètric i Catalunya serà un dels territoris que n'haurien de sortir beneficiats. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va insistir que és necessari superar el 2% per preservar l'estat del benestar.

La líder catalana del PP, Alícia Sánchez-Camacho, defensa un forquilla entre l'1,5 i l'1,8%. Aquest últim percentatge, però, seria igualment insuficient per a ERC. El soci de governabilitat de CiU va alertar que implicaria una tisorada de 2.600 milions més que l'any passat. El líder republicà, Oriol Junqueras, considera que amb el diàleg no n'hi ha prou. També va recordar que l'Estat no compleix els pactes que signa i li va exigir que pagui tots els deutes que té amb Catalunya. “Si no és capaç de fer-ho, el que ens toca és garantir unes institucions que sí que compleixin amb els seus compromisos; el que toca és democràcia”, va sentenciar Junqueras, fent referència al procés sobiranista.

El PSC lloa el diàleg

El PSC va agafar-se a les últimes reunions de Mas i Rajoy i de Mas-Colell amb els dos ministres econòmics per carregar contra ERC. El primer secretari dels socialistes catalans, Pere Navarro, es va felicitar que els dos governs dialoguin, encara que, segons Navarro, a Junqueras “no li agradi gaire”. Per contra, el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, considera que CiU hauria d'aparcar les negociacions amb el govern espanyol. Els ecosocialistes argumenten que Artur Mas hauria d'afrontar ara “el drama de l'atur” presentant un pressupost “necessari” que contribueixi a la recuperació de l'economia catalana, encara que Madrid no hagi fixat el límit de dèficit definitiu per a enguany.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.