Política

El Par desafia la Generalitat a enviar els Mossos d'Esquadra si vol imposar el català

El partit aragonès estima que el nacionalisme català “es comporta exactament igual que els moviments totalitaris i feixistes del segle XX

Qualifica “d'aberrant” que “una comunitat que no respecta la Constitució espanyola i que no acata les decisions judicials parli ara de la Constitució, de lleis i de legitimitat”

El Partit Aragonès de la zona Oriental d'Aragó ha reptat avui la Generalitat de Catalunya a què “enviï els Mossos d'Esquadra si vol imposar el català per la força”, i ha censurat les formacions nacionalistes catalanes per “imperialistes i totalitàries” i per interferir-se en la política aragonesa. En una nota de premsa, el PAR de l'Aragó Oriental critica les formacions nacionalistes catalanes també per “els insults i vexacions que estan rebent els aragonesos”.

S'uneix el PAR així a l'agra polèmica oberta a Aragó i a Catalunya després que en el ple de les Corts aragoneses de dijous passat els partits que donen suport al Govern d'Aragó, PP i PAR, traguessin endavant, amb els vots en contra de l'oposició (PSOE, CHA i IU) la modificació de la llei de llengües d'Aragó. En ella s'elimina el nom oficial de català i aragonès i s'estableixen les denominacions de LAPAO (Llengües Aragoneses Pròpies de l'Aragó Oriental) i LAPAPYP (Llengües Aragoneses Pròpies de l'Àrea Pirinenca i Prepirinenca).

Davant les crítiques arribades a Aragó des de la comunitat veïna, el PAR assegura que els aragonesos defensaran la seva llengua, cultura i identitat “aferrissadament”. El PAR qualifica “d'aberrant” que “una comunitat autònoma que no respecta la Constitució espanyola i que no acata les decisions judicials parli ara de la Constitució, de lleis i de legitimitat”.

En la nota afegeixen que la Generalitat hauria “d'acatar les lleis i tornar l'art sacre de les parròquies aragoneses que està segrestat a Lleida; deixar de posar pals a les rodes a la Travessia Central del Pirineu, acceptar la creació d'un Consorci interautonòmic respecte a l'Arxiu de la Corona d'Aragó, no apropiar-se de l'Ebre i deixar de manipular la Història de la Corona d'Aragó”.

“Aragó no és colònia de ningú i, menys, d'un territori que durant segles va estar subordinat al Regne d'Aragó”, agreguen, a l'hora que asseguren que els pancatalanistes “es creuen que són els gendarmes d'Espanya i des de Madrid se'ls consent tot per la geometria parlamentària”.

El PAR de la zona Oriental també anima a valencians i mallorquins a “col·laborar conjuntament per parar la imposició catalanista” que segons el seu parer aquests territoris porten patint “des de fa més de 30 anys”. A més, estimen que el nacionalisme català “es comporta exactament igual que els moviments totalitaris i feixistes del segle XX, els quals volien controlar políticament països veïns i s'annexionaven territoris aliens”. I lamenten que, segons el seu parer, el “tripartit d'esquerres aragonès (CHA, IU i PSOE) estigui sotmès al nacionalisme català”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.