Política

Unió Europa

L'antieuropeisme pot dur Escòcia a la independència

Els euroescèptics anglesos, més interessats en una victòria secessionista per tenir més opcions en la consulta sobre la Unió

La sobirania seria la forma perquè els escocesos continuïn a la UE

L'SNP necessita un element de canvi per revertir les enquestes

“La perspectivad'un doble cop pot ser un element de canvi en el referèndum escocès”

Quan a finals del passat mes de gener el primer ministre britànic, David Cameron, va anunciar que oferiria un referèndum als seus conciutadans l'any 2017, si guanya les eleccions de 2015, perquè es pronunciessin quant a la pertinença o no a la Unió –i sempre després d'haver renegociat el tractat d'adhesió amb Brussel·les–, la majoria de les lectures es van fer en clau interna del Partit Conservador, d'una banda –analitzant la pressió del lobby dels euroescèptics–, i en clau de repercussió internacional, d'una altra.

El professor de la Universitat d'Aberdeen i politòleg Michael Keating va ser un dels pocs especialistes en política britànica, i més concretament en Escòcia, que va fer-ne una lectura complementària. Keating assegurava que “sembla que la independència [d'Escòcia] és l'única manera de romandre a la Unió Europea”. La seva afirmació, en un article a The Herald of Scotland, va passar més o menys desapercebuda i només va tenir la contesta d'algun col·lega, que li negava el seu parer, entretinguts sempre els acadèmics a debatre sovint indemostrables.

Però el recent resultat de les eleccions locals parcials que van celebrar-se a Anglaterra el 2 de maig passat, amb un ensurt considerable per als conservadors i un cop damunt de la taula dels populistes antieuropeus de l'UKIP (Partit Independent del Regne Unit), ha vingut a posar una altra vegada al centre del debat escocès la qüestió europea. De retruc, a fer necessari tornar a considerar les possibilitats d'encert de Keating i, a més, si a partir d'ara el Partit Nacional Escocès (SNP) pot tenir un argument prou sòlid, més enllà del sentiment nacional, per començar a remuntar unes enquestes que, de moment, li són molt desfavorables. En el millor dels casos, de moment només el 33% dels escocesos opten per la independència.

El passat dia 6, l'articulista Lesley Riddoch, comentarista de The Scotsman, un altre dels diaris de referència a Escòcia, reprenia l'argument de Keating. En el seu text afirmava: “La perspectiva d'un doble cop –la Gran Bretanya abandonant la Unió i una altra derrota dels laboristes en les eleccions generals– pot ser un element de canvi en el referèndum sobre
la independència escocesa. Les eleccions europees de l'any vinent donaran una millor informació.”

És a dir, quan falten només setze mesos per al referèndum escocès, encara no res sembla escrit, per bé que les enquestes –només la fotografia d'un instant concret– de moment suggereixen el contrari.

A Escòcia, en termes generals, no hi ha un sentiment antieuropeu tan estès com a Anglaterra. Una enquesta d'Ipsos Mori del passat febrer, feta després de l'anunci de Cameron del referèndum sobre la Unió, indicava que el 53% dels escocesos votaria per romandre-hi, mentre que el 34% optaria per marxar-ne. A Anglaterra, en canvi, una altra consulta, també d'Ipsos Mori, del novembre de l'any passat, mostrava que el 48% de la població era partidari d'abandonar la Unió, quatre punts més alts que els favorables a continuar a dins.

La paradoxa de tot plegat és sorprenent, però no gens il·lògica, i mostra de manera evident la gran volatilitat d'una matèria tan inestable com és la política. Un dels grans fantasmes que, fins ara, els unionistes han exhibit a Escòcia per justificar la demanda de votar no en el referèndum és la possibilitat que, en cas d'independència, el país es veiés fora de la Unió. Possibilitat, d'altra banda, ben poc probable, encara que formalment l'Edimburg capital d'un nou estat hagués de demanar l'adhesió a Brussel·les i el llum verd trigués més o menys a encendre's.

Però hi ha una altra paradoxa, encara molt més sorprenent. Els anglesos anti-Brussel·les, votants de l'UKIP, per exemple, o fins i tot els parlamentaris euroescèptics del Partit Conservador, podrien ser els més interessats a veure Escòcia fora del Regne Unit. Així, en el futur referèndum sobre la Unió, tindrien moltes més possibilitats de victòria.

Els unionistes, doncs, poden tenir un problema i l'SNP una oportunitat. Com diu Lesley Riddoch, les europees de l'any vinent aportaran més dades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.