Economia

Habitatge

La PAH ocupa un edifici de 4 plantes i 8 pisos a Blanes

Quatre famílies ja hi són instal·lades i la plataforma justifica l'acció per la situació d'emergència de gent que dormia al carrer o a la platja

És el segon bloc ocupat per la PAH a la demarcació

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) va ocupar ahir un bloc de quatre plantes al centre de Blanes. L'edifici “alliberat”, segons la terminologia de la plataforma, és situat al número 111 de la rambla Joaquim Ruyra i és propietat de Caixa Penedès, ara integrada en el grup Mare Nostrum. L'ocupació es va fer pública ahir al matí després d'una concentració davant de l'ajuntament de Blanes d'un centenar de representants de la PAH d'arreu de les comarques de Girona, que van celebrar també una assemblea improvisada a la plaça al costat de la casa de la vila. Els portaveus de la plataforma Marcos Martín, de Blanes, i Marta Afuera, de Girona, van explicar que quatre dels vuit pisos ja estan habitats des de fa setmanes per famílies que s'havien posat en contacte amb la plataforma, tot i que no es va fer pública l'ocupació fins ahir.

Emergència

Segons Martín, l'ocupació del bloc de Blanes s'ha dut a terme per respondre a la “situació d'emergència” en què es trobaven aquestes famílies, algunes de les quals ja havien hagut de dormir al carrer o a la platja. Martín va explicar que l'edifici de la rambla Ruyra de Blanes està acabat i buit fa tres o quatre anys. Ahir, els membres de la PAH van retirar de l'edifici el rètol de Caixa Penedès que encara indicava “Pisos en venda” i el van substituir per una nova pancarta que indica “Obra Social de la PAH”.

Paral·lelament, els portaveus de la plataforma comunicaven als Mossos d'Esquadra que observaven l'escena que els pisos estaven habitats d'ençà setmanes, fet que segons els activistes implica que “no procedeix cap intent de desallotjament per la força sense una ordre judicial”. Els portaveus també van informar que havien sol·licitat per escrit una entrevista urgent amb l'alcalde de Blanes, Josep Marigó, per tractar de la “greu situació en què es troben diverses famílies del municipi pel que fa l'allotjament”.

Quatre famílies

Entre les persones que ara viuen en aquest bloc amb el suport de la PAH (disposant d'electricitat i aigua), hi ha l'Israel, de 37 anys, amb la seva companya, l'Esther, i dues nenes de 8 i 2 anys. Van haver de deixar el pis que llogaven per falta de recursos i després d'un temps a casa dels pares van recórrer a la PAH perquè no tenien enlloc més on anar. A l'Àngel (60 anys) i la Milagros, el banc se'ls va quedar el pis ara fa un any i cobren 400 euros d'atur. Una altra parella, el Jordi, de 28 anys, i la Mey, vivien de lloguer i van haver de deixar el seu pis; es van posar en contacte amb la PAH després de no aconseguir cap solució amb els diferents serveis amb què havien contactat. “Aquest és un projecte col·lectiu i en els propers dies s'acordaran les altres famílies que podran venir a viure-hi. Hi ha demanda i si cal ocupar més blocs, no ens aturarem”, diu Marcos Martín.

Xarxa solidària

La plataforma va fer una crida perquè es constitueixi un xarxa de suport a les famílies que ara viuen al bloc ocupat. Ahir, ja van rebre el suport de la Xarxa de Lluita pels Drets Socials (XLDS), una agrupació que es defineix com a “autenticament d'esquerres” i que aglutina una desena d'entitats solidàries i partits polítics que volen promoure “noves polítiques en matèria d'habitatge, de sanitat i de drets laborals”.

Més accions a Salt i Girona

L'ocupació de l'edifici de Blanes és la segona que lidera la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca a les comarques de Girona (l'altra és a Salt); en total, a data d'avui hi ha nou ocupacions d'aquest tipus a tot Catalunya. La portaveu gironina, Marta Afuera, va avisar que es faran altres accions semblants. Aquest proper dilluns, la plataforma es concentrarà a Salt per oposar-se a un desnonament. El dia 18, la PAH organitzarà una jornada reivindicativa –també a Salt– en el decurs de la qual es faran dos tallers: el primer anirà dedicat a “l'alliberament de pisos” i el segon es destinarà a ajudar els ciutadans a desxifrar les seves hipoteques per determinar si contenen clàusules abusives. Aquesta jornada es farà a l'espai de la Marfà i hi participarà l'advocat Benet Salellas. Al matí, una trobada de representants de la PAH d'arreu de les comarques gironines precedirà l'organització dels tallers.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.