Opinió

A la tres

Operació Recuperació

“El govern espanyol vol abordar el procés parlant amb tothom menys amb qui hauria de fer-ho

Recuperar és el nou verb que conjuga l'Estat espanyol quan parla de Catalunya. Aparcat definitivament un diàleg que no va existir mai, el govern espanyol s'aboca ara a l'operació Recuperació. El llenguatge ho és tot menys casual. Mariano Rajoy introduïa el canvi en el discurs de cloenda del congrés del PP, diumenge. Es comprometia a “recuperar” les institucions catalanes perquè tornin a estar “al servei de tots i no al servei de l'independentisme”. La seva número dos hi insistia aquesta setmana. Molts van interpretar de les paraules de tots dos que quan parlaven de “recuperació” es referien indirectament a l'aplicació del 155 de la Constitució, és a dir a la suspensió de l'autonomia. I, qui sap si per allunyar l'ombra d'un article tan temut com desconegut, Sáenz de Santamaría aclaria que el que pretenen és trobar interlocutors alternatius al govern català.

El resum és que l'executiu del PP es proposa “recuperar” Catalunya negociant amb institucions públiques i privades al marge de la Generalitat. És a dir, que vol abordar el procés parlant amb tothom menys amb qui hauria de fer-ho. Aquesta és la nova estratègia. I amb qui dialogarà? Algú hauria de recordar al PP que governa en un únic ajuntament –Pontons–i que la formació va obtenir menys del 8,5% en les eleccions catalanes. El PSC també hauria d'avaluar si li convé obrir la porta als populars. El pla de Rajoy mira directament els de Miquel Iceta.

Recuperar és el nou objectiu. El verb no és atzarós, indica possessió. Segons el diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans, que remet a la paraula recobrar, té dues definicions: tornar a tenir una cosa que havia perdut, i tornar a l'estat normal. Utilitzant-lo, el govern del PP estén els dubtes sobre la legitimitat de l'executiu català. El PP menysprea el resultat dels comicis del 27-S, la composició del Parlament i l'elecció del president de la Generalitat, que, com recordava ahir ell mateix, és el representant ordinari de l'Estat a Catalunya. Seria molt millor que en comptes d'obsessionar-se amb recuperar comencés per respectar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia