Opinió

LA GALERIA

I els alcaldes van aplaudir

Ho saben, que la bonificació de l'IBI a l'empresa que té la concessió de l'autopista es va imposar durant el règim de Franco?

Un anunci important es va oficialitzar ahir a Girona. La sots-directora general d'Autopistes va confirmar que la concessionària de la via pagarà l'impost sobre els béns immobles (IBI) als municipis per on passa l'AP-7. El munt d'alcaldes presents en l'acte van aplaudir intensament en sentir les paraules de la responsable d'Autopistes. No era per a menys. Només per posar un parell d'exemples: Salt passarà a rebre 129.000 euros, en comptes dels 6.800 actuals; o Figueres, 93.000 –fins ara 4.914–. I podríem seguir. Una aportació important per a la caixa de molts municipis gironins, que un bon favor els farà ara que precisament no neden en l'abundància.

I els alcaldes van aplaudir, no sé si alleugerits, o bé perquè estaven contents, perquè frisaven per poder invertir aquells diners o perquè per protocol tocava. O potser per tot plegat. Però la qüestió és que, fins ara, la concessionària ha gaudit d'un 95% de bonificació de l'impost. No és poca cosa, tenint en compte que cada vegada que utilitzem l'autopista ens toca obrir la cartera, a diferència de molts altres punts de l'Estat en què gaudeixen de la infraestructura sense pagar-ne ni cinc. I allò que ha estat una llarga reivindicació i una injustícia patent, després de molts anys es recondueix. I els alcaldes ho van aplaudir.

Ho saben, que aquest privilegi es va imposar durant el règim de Franco? I que el 1990, quan va entrar en vigor la llei d'hisendes locals, amb l'IBI com es coneix avui, no es van derogar els privilegis de l'antiga llei? I que els tribunals mai han donat la raó als municipis en les seves reiterades denúncies? I que els alcaldes afectats del moment han fet declaracions més que contundents per la prolongació d'aquesta situació? Estem parlant de dècades sense pagar l'impost corresponent, com ho ha de fer qualsevol professional o propietari d'immobles. I tot per la permissivitat i protecció de l'Estat espanyol, més preocupat per acontentar la potent concessionària que no pas per millorar la hisenda dels municipis, que estan a la primera línia de les queixes ciutadanes i obligats a garantir un munt de serveis, alguns fins i tot que no són de la seva estricta competència.

Per tant, tampoc és que hàgim de posar la catifa vermella perquè, ara, després de tants anys, es faci el que toca. Però ahir els alcaldes van aplaudir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia