Opinió

Keep calm

Odi impune al Twitter

Una sentència aïllada contra un tuit catalanòfob no serveix de gran cosa, si algunes desenes més queden impunes

L'onada d'odi al Twitter l'endemà del tràgic accident aeri de Germanwings va ser tan escruixidora que l'associació de juristes Drets va recopilar més d'un miler de piulades catalanòfobes en només 24 hores gràcies a la col·laboració dels internautes. Van analitzar jurídicament totes les piulades i en van denunciar cinquanta-cinc a la fiscalia. Cinquanta-cinc piulades que eren clarament constitutives de delicte, perquè atiaven l'odi, la discriminació i la violència contra un col·lectiu, sense matisos ni possibles interpretacions.

Alguns dels tuits deien barbaritats com: “A ver a ver, no hagamos un drama que en el avión iban catalanes, no personas”, “La única pena sobre el accidente del avión es que murieron pocos catalanes, pero algo es algo chavales”, “Ojalá un avión en el que estén todos los catalanes y se estrelle contra una roca y se mueran lenta y dolorosamente” o bé “Trescientos veinte tacaños menos que van a pitar el himno en la final de Copa”.

La denúncia va ser posada el mes de març del 2015 i ara, dos anys després, ha arribat la primera i única sentència contra un dels autors d'aquestes piulades infectes. És cert que és millor una que cap, però una sentència aïllada no serveix de gran cosa, perquè desenes queden impunes. Totes cinquanta-cinc piulades eren molt greus, perquè no només atacaven la dignitat de les víctimes i els familiars sinó del conjunt de la societat catalana, permanentment vexada a les xarxes.

Davant d'aquesta onada d'odi l'aparell judicial i polític de l'Estat hauria de reaccionar amb contundència, exactament de la mateixa manera que ho fa quan els atacs són contra qualsevol altre col·lectiu. I si no, feu l'exercici: rellegiu els tuits i canvieu “catalans” per qualsevol raça, religió, gènere o ètnia. Els sonaria tan sagnant que, aleshores sí, actuarien d'ofici i no haurien d'esperar que uns juristes voluntaris fessin denúncies al seu temps lliure. Quan es tracta de catalans, però, l'article 510 del codi penal és reinterpretable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia