Opinió

De set en set

El creuer de 1933

Ara fa deu anys es va publicar el llibre de Francisco Gracia i Josep M. Fullola: El sueño de una generación. El crucero universitario por el Mediterráneo de 1933 (Barcelona, Publicacions i Edicions de la UB). Ara Jordi Maluquer de Motes ens ofereix un altre llibre: L'arqueòleg Maluquer de Motes i el creuer universitari per la Mediterrània de 1933 (Vic, Eumo, 2016). Sabem molt bé que aquell creuer, tot un símbol de la política educativa de la República, va desvetllar moltes vocacions i va encarrilar moltes carreres acadèmiques.

Jordi Maluquer es concentra en la biografia, la trajectòria científica i acadèmica del seu pare, l'arqueòleg Joan Maluquer. Acuradament i amb fonts directes precisa la biografia, corregeix errades, combina les arrels familiars, molt sòlides a Barcelona i al Pallars, amb les vicissituds dels anys convulsos i les dificultats per construir una carrera acadèmica en el context del franquisme. Maluquer va viure l'experiència seductora de la Universitat Autònoma republicana i acabada la guerra es va veure submergit en les mesquineses de la Universitat intervinguda i mediatitzada pel franquisme. Així i tot, sense perdre el fil que el lligava amb la generació de Bosch-Gimpera i Pericot, Maluquer acabaria vencent totes les resistències i esdevindria un home clau de l'arqueologia catalana i espanyola i decisiu en la reformulació del sistema universitari i els seus plans docents. Aquesta “biografia autoritzada” i d'una gran força intel·lectual i emocional es completa amb la visió del creuer del 33, les seves implicacions, els companys i companyes de viatge i els nombrosos testimonis escrits, d'entre els quals destaca el que Maluquer fill publica del seu pare, acompanyat d'altres dietaris que es conserven i que completen i complementen els que ja s'havien publicat abans.

Ras i curt, una biografia modèlica i un testimoni d'una experiència excepcional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia