Opinió

A la tres

Eulen, empresa del BOE

“L’empresa viu de les concessions públiques. Licitacions que guanya sempre amb l’oferta més baixa

Sento decebre totes aquelles persones que estan convençudes que la situació que s’està vivint aquests dies al Prat és el fruit d’una conspiració de l’Estat espanyol per causar una sensació de caos que acabi d’aterrir els votants indecisos en vista a l’1 d’octubre. Jo, que haig de confessar que em miro molts fets que passen al món des de l’òptica d’un conspiranoic, en aquest cas ho trobo tot senzill i planer d’explicar. No hi ha dubte que AENA és, com Adif, un organisme ineficaç. Ara bé, l’embolic del Prat té a veure, sobretot, amb com es fan les concessions públiques a l’Estat.

Fem un cop d’ull a l’empresa que està en el centre de la polèmica. Eulen no és una companyia menor. És un imperi amb més de 86.000 treballadors arreu del món, 47.538 dels quals a l’Estat. I no són uns passerells gestionant la seguretat en aeroports: ho fan en 27 entre Espanya i Amèrica. Facturen més de 1.500 milions d’euros anuals i el seu fundador, que va morir el 2015 ostentant el títol vitalici de marquès de Crémenes (un regal de Joan Carles I dies abans d’abdicar), era considerat a la capital “un referent mundial de les empreses”.

La companyia viu, gairebé exclusivament, de les concessions públiques recollides al BOE. Licitacions que guanya sempre amb l’oferta més baixa i que acaba implicant sovint l’acomiadament de treballadors per motius salarials. Va passar a l’aeroport de Manises a València el 2009, i a Mèxic. Els contractes acostumen a ser de curta durada (sis mesos o un any), que la firma cobreix amb personal extern al qual paga a preus de parrac, cosa que li produeix un generós i ràpid benefici.

El que està passant al Prat és conseqüència de viure en un estat construït sobre l’amiguisme generat a l’entorn de la cort reial i futbolística. Un país ineficient on els mèrits pesen menys que les coneixences, sobretot si es tenen negocis a mitges amb gent tan poderosa com la família Rothschild, pinyol del Club Bilderberg, o s’és germana del president de la Xunta de Galícia alhora que apoderada de l’empresa de serveis que ens ocupa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia