Economia

Quinzena positiva

Quinzena de to positiu a les borses mundials, amb un resultat millor dels índexs desenvolupats contra els emergents. Dins d’Europa ha destacat el bon comportament del selectiu espanyol, amb una alça del 3,1% gràcies a una percepció de risc menor. A la resta de places europees l’alegria ha anat per barris, i de cara a les pròximes setmanes la seva evolució vindrà marcada per la campanya de resultats empresarials del segon trimestre, que acaba de començar.

En aquest sentit les expectatives són elevades, i l’apreciació de l’euro durant el trimestre podria suposar un llast per a les empreses exportadores. En canvi els Estats Units, on el calendari està més avançat, els bons resultat dels grans bancs i del sector tecnològic han donat suport a la borsa per marcar nous màxims històrics.

Entre els emergents, sobresurt la Xina gràcies a la solidesa del seu de sector exterior i abans de l’inici del congrés del Partit Comunista, on previsiblement l’actual president, Xi Jinping, reforçarà la seva posició al país. En canvi Mèxic s’ha vist penalitzat per la posició de força que estan prenent els Estats Units en la negociació de Tractat de Lliure Comerç (NAFTA).

En els mercats de divises ha prevalgut l’estabilitat en l’euro i en el ien, mentre que la lliura esterlina ha continuat depreciant-se per la dificultat en les negociacions sobre el Brexit. En aquest sentit, la falta d’acord sobre la factura de sortida pot retardar les negociacions. En les monedes emergents, malgrat la recuperació del petroli en la quinzena amb una puja del 4,2% després de les notícies de l’Orient Mitjà, han dominat les depreciacions d’intensitat més gran en el peso mexicà.

Per acabar, en els mercats de renda fixa el deute públic europeu ha cotitzar a l’alça (caigudes de rendibilitat), a diferència dels Estats Units el Japó. En aquest sentit, els últims comentaris de diversos membres del BCE han perfilat una sortida més gradual del programa actual de compres. Això es confirmaria en la pròxima reunió de la institució del dia 26 i justificaria la caiguda comentada, que ha portat el bo alemany a situar-se a la part mitjana del rang del 2017, mentre que les probabilitats de pujades del tipus d’interès de dipòsit el desembre del 2018 s’ha relaxat en l’última setmana per sota del 30%. Encara que l’endarreriment en la finalització del QE com especula el mercat implicaria un cert ajornament en l’inici de les puges dels tipus de dipòsit; això encaixa amb el nostre escenari d’un procés de sortida molt gradual i una alça progressiva de les rendibilitats del deute. Així, un descens gradual en els indicadors avançats, acompanyat de la continuada moderació en el ritme d’avançament del balanç del BCE i la progressiva recuperació de la inflació subjacent els pròxims dotze mesos, seria compatible amb modestes repuntades de TIR fins a nivells 0,65 per als pròxims mesos.

Aquest context seguiria essent propici per a les borses, per la qual cosa mantenim la nostra preferència per l’Euro STOXX 50 i sobretot l’Íbex 35. Pel que fa als estils, el nostre escenari hauria de seguir beneficiant el value i sectors com bancs, assegurances, recursos bàsics i indústria i tecnologia en menor mesura.

Nicolás Fernández Picón

Director d’anàlisi del Banc Sabadell



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia