Editorial

Rajoy decreta la fi de la Transició

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, amb el suport del PSOE i de Ciutadans i l’aquiescència de la Corona, va decretar ahir la fi de la Transició després d’anunciar, com s’esperava, l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola. El govern del PP s’ha decidit, en contra del que havia anunciat, per l’anul·lació total de l’autogovern català amb una intervenció en tota regla sobre el govern, el Parlament, l’economia, la policia, l’ensenyament i els mitjans de comunicació públics. Tant el fons com la forma del document, d’una duresa inqüestionable, auguren un retorn a períodes autoritaris, en què les normes més elementals d’un estat de dret no només no estaven garantides, sinó que eren perseguides.

Enfront d’això, la societat catalana, que ahir va tornar a sortir al carrer per demanar la llibertat de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, haurà de donar una resposta contundent i clara a la voluntat de posar fi a l’autogovern català. Perquè el que proposa la intervenció estatal va més enllà d’un control total de les institucions catalanes durant uns mesos, augura també una voluntat de control absolut de la societat civil. En vista de l’aplicació d’un 155 de conseqüències imprevisibles per l’abusiva interpretació feta de la Constitució, caldrà, des de la serenitat, el pacifisme i el coratge, unitat d’acció del front democràtic. Divendres el Senat certificarà l’aplicació del 155 i abans d’això caldrà la resposta clara del govern i del Parlament que reclama una majoria de gent del país. En aquests moments no s’està qüestionant la Constitució i la seva interpretació, sinó que està en joc la democràcia i el dret dels ciutadans per decidir el seu futur en llibertat sense que res ni ningú li vingui imposat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia