Opinió

A la tres

Incapacitat perllongada

“El resultat en vots del 21-D facilita l’elecció de la mesa i del president, però la justícia de l’Estat la complica

A quatre dies de la constitució del Parlament, el més calent és a l’aigüera. I no precisament perquè les eleccions sobrevingudes del 21-D desemboquessin en una complicada tria de les dues primeres autoritats del país, perquè els resultats van ser clarificadors i condueixen a una sola opció majoritària d’acord, i cap altre pacte més és possible. En situació normal, l’acord de les forces independentistes aplicaria la majoria i elegiria president del Parlament i de la Generalitat. Però res és normal, fruit de la negativa estatal a reconèixer la majoritària demanda de referèndum i els intents de dur-lo a terme de bona part de ciutadans i líders polítics.

Amb els caps de llista a la presó o a l’exili, i alguns diputats en la mateixa situació o amenaçats per dècades de presó, l’independentisme intenta fer valer els arguments amb què va guanyar les eleccions, però la pressió judicial és tan gran i vulnera tant els drets sense cap pudor, que obliga a fer pinya i decidir si es manté la pugna ja gairebé sense líders o si es plega veles durant un temps, tenint en compte que els presos polítics –cada cop són més ostatges– no sortiran de la presó en un termini curt de temps.

L’ofensiva judicial no té ni aturador ni moderació, ni voluntat d’entesa, com reclamava Roca Junyent dimecres. Més aviat és venjativa. Se’ls acusa “d’incapacitat legal perllongada per complir el deure d’assistir al Parlament”. Per acabar-ho de complicar, el jutge Llarena permetria un sistema de participació i votació als presos al ple del Parlament, i l’oposició i el govern de l’Estat el voldrien impossibilitar i recórrer-hi en contra.

La justícia complica allò que els ciutadans, amb més d’un 80% de participació, vàrem decidir i facilitar. S’acusa l’independentisme de ser tossut i de situar a les llistes investigats, però hi tenia dret, i així ho van fer seu també bona part dels votants. L’aparell judicial revisarà i canviarà les decisions d’una votació democràtica, com en l’Estatut. Fins quan s’haurà d’aguantar aquesta incapacitat perllongada de no voler respectar les urnes?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia