Opinió

Full de ruta

Corrupció de vellut

Unes 25.000 persones al carrer a Bratislava fan trontollar el govern per corrupció, dos milions de catalans al carrer durant sis anys no immuten M. Rajoy

Eslovàquia, Unió Europea, cinc milions d’habitants. Uns 25.000 eslovacs es van manifestar divendres a la capital, Bratislava, per reclamar al govern que plegui i la convocatòria d’eleccions. El país viu les protestes més massives des de la Revolució de Vellut, per l’assassinat del periodista Ján Kuciak i la seva xicota, Martina Kušnírová, el mes passat. Kuciak investigava els vincles del govern amb la Ndrangheta, la màfia calabresa. De moment, ahir ja va dimitir el ministre de l’Interior i viceprimer ministre, Robert Kalinák. El periodista havia denunciat unes amenaces que la policia no hauria investigat. De fet, un fiscal va acusar la setmana passada Kalinák directament de sabotejar les investigacions relacionades amb el crim organitzat. Fàcilment l’escàndol acabarà de desestabilitzar l’executiu presidit per Robert Fico.

Les 25.000 persones al carrer a Bratislava fan trontollar el govern per corrupció, els dos milions de catalans al carrer durant sis anys seguits no immuten Mariano Rajoy. És clar que és difícil fer caure el govern del país veí, i ja sé que els catalans no es manifesten per això –o no només per això–, però tots sabem que una protesta d’espanyols a Madrid contra la corrupció tampoc bandeja el PP de La Moncloa.

El líder del grup del PP a l’eurocambra, Manfred Weber, va demanar la dimissió de Kalinák i va exigir que es garanteixi la llibertat de premsa i d’expressió a Eslovàquia. Europa ha censurat Polònia i Hongria per involució democràtica. S’atreveixen amb els països de l’est, endavant, però ningú s’atreveix públicament amb Espanya i tots els seus dèficits democràtics. ¿Quan sentirem el senyor Weber criticar M. Rajoy com a líder d’un dels partits més bruts d’Europa? En l’últim rànquing de transparència internacional sobre corrupció, Espanya va quedar per darrere de Polònia, només set punts per sobre d’Eslovàquia i un punt per sobre de Malta, on també assassinen periodistes que investiguen corruptes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia