Opinió

LA GALERIA

L’últim Ramone

Torna Marky Ramone: el 8 de juny serà a La Mirona, dins l’In-Somni

El 19 de març del 1993, avui fa exactament 25 anys, Joey Ramone protagonitzava la fotografia principal de la portada d’El Punt. El dia anterior, els Ramones havien actuat al Palau de Fires de Girona, dins la gira de Mondo Bizarro: va ser un dels 2.263 concerts que, segons Wikipèdia, el grup novaiorquès va oferir en els seus 22 anys de carrera, entre el 1974 i el 1996. En aquella època ja no els acompanyava el baixista original, l’intrèpid Dee Dee, substituït per C.J. Ramone, però sí que hi eren Joey i Johnny –que es van odiar, gens fraternalment, fins al final de la seva relació empresarial– i el bateria Marky Ramone , no el primer però sí el més fidel al grup, amb 15 anys de ritmes primitius, repartits en dos períodes (1978-1983, 1987-1996) separats per una llarga rehabilitació del seu alcoholisme. Marky –Marc Steven Bell, per a la família i el registre– és, als 63 anys, l’únic dels Ramones clàssics que continua viu: també va ser l’únic membre del grup que va poder recollir el Grammy Lifetime Achievement Award, el premi a la trajectòria, que els Ramones van rebre el 2011, el mateix any que Julie Andrews i Dolly Parton.

El divendres 8 de juny Marky actuarà a La Mirona amb un repertori 100% ramonià, dins la 15a edició del festival In-Somni , en una nit que completaran els banyolins Roko Banana i el duet alemany de blues-rock The Picturebooks. Perfectament conscient que en aquesta part del món els Ramones sempre han estat molt estimats –força més que al seu propi país–, Marky ha visitat en diverses ocasions Catalunya, i més concretament les comarques gironines: el 3 de setembre del 2000 va actuar a la Bòbila de Palafrugell, com a convidat de la porno punk raw band belga The Buckweeds; el 21 de desembre del 2001 al pavelló de Figueres, amb The Speedkings; el 17 de març del 2006 al Beach Club de Lloret de Mar, dins la gira commemorativa del 30è aniversari del primer disc dels Ramones, el vell testament del punk; el 3 de novembre del 2007 a les barraques de les Fires de Sant Narcís de Girona, i el 2 de setembre del 2016 al festival Acústica de Figueres, on també va presentar el seu llibre Punk Rock Blitzkrieg. Mi vida en los Ramones, al Museu del Joguet. Però sens dubte la visita més psicodèlica de Marky va ser la que va fer el 4 de juny del 2012 a Girona, on va participar en una acció promocional a la gelateria La Lletera, on va servir gelats amb les Marky Ramone’s cookies –és un empresari aplicat– i va fer una petita demostració del seu art amb la bateria a l’ombra de la basílica de Sant Feliu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia