Opinió

A la tres

El valor del vot

“Una part de l'electorat britànic pateix penediment del comprador, el neguit de no haver fet el que convenia

Ara que fa pocs dies que han començat, oficialment, les rebaixes és molt comú l'anomenat penediment del comprador, aquest sentiment de neguit i frustració que se sent quan es comprova que s'ha adquirit una cosa que no es volia o no es necessitava. Un penediment similar s'ha anat instal·lant entre una part de l'electorat britànic un cop es va conèixer que el Brexit s'havia imposat en referèndum, penediment que es va estenent a mesura que passen els dies i es comprova que la cosa no era tan senzilla com alguns pronosticaven i que, de retruc, ha deixat el país sense primer ministre, amb el partit de l'oposició a la grenya i amb Escòcia reclamant no marxar de la UE, ergo preparant-se per a la independència.

Hores després de tancar-se els
col·legis electorals, sorprèn que les cerques majoritàries a Google fossin “què significa sortir de la UE?”, “què és la UE?”, “què passarà quan abandonem la UE?”. Són preguntes que s'haurien d'haver fet abans de dipositar el vot i, el que és més greu, qüestions que no van saber, o no van voler, contestar els líders polítics que van protagonitzar la campanya en un i altre sentit. Una cosa ha quedat clara després de la consulta i és el nul coneixement dels votants sobre l'efecte real del seu vot. S'han deixat emportar pel populisme basat en l'orgull nacional i contra la immigració i un cop sabut el resultat molts han dubtat del seu vot i d'altres fins i tot s'han penedit del que han fet. En el cas britànic ens trobem davant del penediment del comprador pràcticament immediat, del neguit que provoca comprovar que no has fet el que creus que era correcte sinó el que era més popular. Decisió que pot no tenir retorn, ja que és possible que no tinguis l'oportunitat de dir la teva almenys a curt termini. Aquest sentiment és universal i es manifesta després d'una contesa electoral o quan vas comprovant que les expectatives que havies dipositat en cert candidat o candidatura es van desinflant a cops de realitat. Un vot val molt i, malauradament, no passa com en les rebaixes, no pots canviar-lo d'un dia per l'altre. Votar és un exercici de responsabilitat que té les seves conseqüències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia