Editorial

Trump, entre la por i la incertesa

Ronald Reagan, referent indissimulat de Donald Trump, va assolir la presidència dels EUA amb un programa electoral que incloïa la bel·licista “guerra de les galàxies” i al final del seu segon mandat va acabar nominat al premi Nobel de la pau juntament amb Mikhaïl Gorbatxov. Les esperances estan ara dipositades en la possibilitat que Trump experimenti un procés de moderació similar i matisi o aparqui algunes de les mesures més radicals anunciades durant la campanya. En el seu primer discurs el president electe va oferir ahir gratitud a Hillary Clinton, mà estesa als que no l'han votat i col·laboració oberta a totes les nacions que vulguin establir relacions amb els Estats Units, amb un to conciliador que segurament buscava calmar les susceptibilitats dels mercats financers. De moment, però, el món sencer conté la respiració.

Els principals països europeus i les institucions comunitàries han reaccionat amb poc entusiasme davant l'imprevist resultat electoral. Incertesa i resignació han marcat les valoracions governamentals mentre que líders populistes representants de l'extrema dreta, com Marine Le Pen, s'han afanyat a aplaudir el triomf del candidat republicà. Trump ha guanyat amb contundència i, a més d'escombrar Clinton, ha revalidat la majoria al Congrés i al Senat i ha fet callar de cop les discrepàncies que la seva nominació havia provocat fins i tot en el Partit Republicà. Però com ell mateix ha anunciat, se li gira feina. Encara que consideri la reactivació econòmica la primera prioritat, la política exterior continua essent un eixam massa esvalotat. Rússia ha mogut fitxa proposant refer les relacions, però aquest pot ser el primer regal enverinat que tempti el nou i inexpert president.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia