Opinió

A la tres

Prou excuses

“L'incompliment dels compromisos d'acollida de persones refugiades del govern espanyol és flagrant

Dissabte que ve estem convocats a Barcelona a una manifestació . Es tracta, novament, de mobilitzar-se en defensa d'un dret, en aquest cas del dret de les persones que s'han vist obligades a abandonar casa seva a causa de la guerra a ser tractades com el que són, persones, i a poder començar en condicions i amb el suport necessari, de les institucions i de la societat civil. La manifestació aspira a convertir-se en la més gran feta mai a Europa i pretén interpel·lar els governs d'Europa, l'espanyol i també el català per tal que assumeixin les responsabilitats que els pertoquen per acollir els milers i milers de persones que estan en camps de refugiats esperant una resposta que no arriba.

Davant la crisi humanitària més greu des de la Segona Guerra Mundial, si una cosa ha quedat en evidència és la incapacitat, i també la falta de voluntat, dels governs d'Europa d'afrontar amb urgència, agilitat i diligència una emergència com la que ens ocupa. L'enèsima denúncia d'aquesta incapacitat manifesta ha vingut de la Comissió Europea, que ha fet un toc d'atenció per l'incompliment dels compromisos d'acollida adoptats fa dos anys. El cas espanyol és flagrant: només s'han acollit el 10% de les més de 10.000 persones que havien d'arribar, i no sembla que la cosa hagi de millorar.

Aquesta situació es va denunciar al concert del Palau Sant Jordi, avantsala de la manifestació de dissabte que sota el lema Prou excuses. Acollim ara reclama al govern espanyol que compleixi, com a mínim, els seus compromisos, i al català que millori l'acollida de les persones refugiades un cop ja són aquí. Al concert es van sentir veus que retreuen al govern català que s'excusi en la falta de competències per no ser prou actiu i diligent. És l'eterna contradicció d'aquells que li demanen que actuï com a Estat i alhora no li reconeixen el dret a ser-ho, a demanar-ho ni a preguntar als catalans si ho volen ser. L'obligació de les administracions és fer el que els pertoca, i més. I la societat civil, un cop més, hi és per recorda'ls-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia