Editorial

Els efectes devastadors del 155

L’aplicació del controvertit article 155 de la Constitució espanyola per intervenir les institucions catalanes s’ha volgut presentar des del govern espanyol com una mesura asèptica que només perseguia forçar les eleccions del 21-D per frenar el procés de Catalunya cap a la constitució d’una república. S’ha construït un relat que persegueix donar sensació de normalitat en el dia a dia de la ciutadania malgrat l’anòmala situació. Un discurs que casa malament amb els devastadors efectes de l’aplicació d’aquesta inèdita mesura constitucional. La il·legítima i probablement il·legal suspensió del govern legítim i la dissolució del Parlament va acompanyada d’una inesgotable llista de perjudicis com a conseqüència del 155 que afecta milers de ciutadans i desenes d’àmbits.

S’han vist bloquejats temes tan simples d’executar però tan fonamentals com la compra de munició per als Mossos o que un hospital pugui tenir un TAC. I La Moncloa ha paralitzat projectes com el pla de fosses, la internacionalització de Catalunya o el català als jutjats i s’han frenat lleis com la de salut per a tothom o la del canvi climàtic. O no s’ha desplegat la necessària renda garantida per a les famílies en situació social extrema. Per no parlar de l’alentiment de l’administració fruit d’una fiscalització inquisitorial que obliga a demanar permís a Madrid gairebé per a tot. El 155 ha estat instrumentalitzat molt més enllà de la suposada funció constitucional per anorrear les institucions catalanes. Per la qual cosa convé recuperar-les ràpidament, sense que això hagi de comportar renúncies polítiques de l’independentisme com a conseqüència de la intolerable i antidemocràtica amenaça i extorsió que suposa l’espasa de Dàmocles del 155.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia