Opinió

Full de ruta

Aquell 13 de setembre

L’acció va ser exagerada per la premsa de Madrid. Com ara, que primer apunta i després la justícia dispara

Han canviat molt les coses des d’aquell llunyà 13 de setembre del 2007 en què un grup de joves, en exercici de la seva llibertat d’expressió, com finalment els ha reconegut el Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH), van cremar, a la plaça del Vi de Girona, unes fotografies del reis d’Espanya en protesta per la seva visita a la ciutat. Per constatar-ho només cal mirar, per exemple, les portades d’El Punt i de l’Avui, del dia abans, l’endemà de la Diada, on es reflectia el debat entre CiU i ERC, d’una banda, i el PSC i ICV, de l’altra, sobre com ampliar el sostre de l’autogovern. Els diaris d’aquell dia també permeten constatar que les tradicionals manifestacions de cada any no van convocar més de 15.000 persones i que, en canvi, en van passar milers per la Festa de la Llibertat, al passeig Lluís Companys, on es van veure moltes estelades, presagi de les que apareixerien els anys a venir. A Girona van protestar unes 1.500 persones amb crits contra la prevista visita reial.

El dia 13, el rei va ser rebut amb l’acatament corresponent per les autoritats gironines, les de la UdG (són les que l’havien convidat a inaugurar el Parc Científic) i els empresaris de la FOEG, que van oferir-li un sopar. En això també han canviat les coses. Ara el rei no és benvingut a Girona.

Les protestes per la visita reial van congregar una seixantena de persones al matí i uns quants centenars al vespre. Les forces independentistes del moment. Tot força habitual, com per exemple la cremada de les fotos. Una notícia que no hauria superat l’àmbit local si alguns diaris de Madrid no l’haguessin exagerat. Com ara, de fet. Determinats mitjans apunten i la justícia després dispara. Per cert, cal destacar, en tot plegat, el galdós paper dels Mossos, llavors dirigits per ICV, que van donar-ho tot i més en la investigació del cas.

Deu anys després, la distància entre Catalunya i Espanya és encara més gran. Llavors, des d’aquí molts no vam veure cap delicte en aquella acció. A Madrid, encara ara n’hi veuen. Som en planetes diferents i el TEDH ens ho acaba de deixar clar un cop més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia